Burgerhulpverleners gezocht 'Ik ben erbij! En jij?'

DEN HAAG - 'Help! Help!' Je hoopt de noodkreet nooit mee te maken op straat, maar het zal je gebeuren. Of je bent degene die de noodkreet slaakt... Hoe dankbaar ben je dan als een omstander jou te hulp schiet?
Met de nieuwe campagne 'Ik ben erbij! En jij?' zoeken GGD Haaglanden en PEP Den Haag 112 frisse burgerhulpverleners.
'We willen inwoners uit de regio Haaglanden vragen om actief te worden als burgerhulpverlener zodat hulp op straat altijd dichtbij is', zegt Nancy Verkooijen van PEP Den Haag bij Debby op de bank.
Debby die zelf jarenlang bedrijfshulpverlener is geweest, weet dat de eerste 6 minuten cruciaal zijn als iemand een hartaanval krijgt. 'Burgerhulpverleners komen in actie en beginnen de reanimatie terwijl professionele hulp onderweg is', legt Nancy uit.
'Dat kan best spannend zijn. Maar vrijwilligers die zich melden, sturen we natuurlijk niet zomaar de straat op', zegt ze. Tot eind 2016 kunnen vrijwilligers een AED/reanimatietraining volgen bij Den Haag Doet Vrijwilligersacademie. Voorwaarde is wel dat zij zich na het volgen van de training aanmelden als burgerhulpverlener. De training is gratis.
Samen met 4.000 andere Hagenaars vormen de nieuwe helden een dicht net van buurthulp. 'Als iemand binnen een straal van 1 kilometer binnen jouw adres onwel wordt, ontvang je een sms. Met deze hulp kunnen we levens redden', zegt Nancy.
Ben jij erbij? Aanmelden kan op de Den Haag Doet Vrijwilligersacademie: www.denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl.