Bedrijven betalen boete van 750.000 euro voor milieuovertredingen bij aanleg nieuw deel A4

© Rijkswaterstaat
DELFT - Bij de aanleg van het nieuwe deel van de A4 tussen Delft en Schiedam zijn milieuovertredingen begaan door de bedrijven die de weg hebben aangelegd. Het OM heeft de gelegenheidscombinatie A4all, bestaande uit Boskalis BV, Van Hattum en Blankevoort BV, KWS Infra BV, Heijmans en Vialis, een boete opgelegd van 750.000 euro. Het bedrijf heeft de boete betaald waardoor een rechtszaak van de baan is.
Volgens het OM heeft A4all op diverse plekken langs het traject
zonder dat daarvoor een vergunning was afgegeven. Ook is dat water geloosd in oppervlaktewater. Het Hoogheemraadschap van Delfland trok in maart en april 2013 aan de bel over de overtredingen en heeft mondeling en schriftelijk gewaarschuwd dat de bedrijven moesten stoppen. Ook zijn destijds dwangsommen opgelegd voor de gemaakte overtredingen.
Uit onderzoek van de politie blijkt daarnaast dat bij de aanleg van een wal naast de snelweg gebruik is gemaakt van overtollig materiaal dat niet voldeed aan de eisen van het 'Besluit bodemkwaliteit'. Volgens het OM is er sprake van ernstige strafbare feiten en vindt het gedrag van de verdachte bedrijven laakbaar. A4all vond het belangrijker dat er geen vertraging zou worden opgelopen, dan dat er zorgvuldig met de milieuvergunning werd omgegaan, oordeelt het OM.