Gemeentelijke zorgen over rubber kunstgrasvelden: meer onderzoek noodzakelijk

© Archief
DEN HAAG - Kunstgrasvelden met rubbergranulaat (SBR-korrels) houden veel mensen donderdag bezig. De korrels zouden volgens een documentaire van Zembla kankerverwekkend zijn. Ook de gemeentes in onze regio buigen zich over het onderwerp. De gemeente Westland maakt zich zorgen en stelt dat er gedegen onderzoek nodig is.
Ook de gemeente Den Haag zegt dat er geen voetbalvelden in de gemeente aanwezig zijn met dezelfde korrels. ‘In Den Haag zijn er 41 kunstgrasvoetbalvelden op de sportparken die door de gemeente Den Haag beheerd worden. Op 38 van die velden worden geen SBR-rubberen korrels gebruikt, maar korrels van TPE (
recyclebaar kunststof korrel)
, of natuurlijke materialen zoals kurk, cocos en zand’, aldus woordvoerder Esther Habers.
‘Op drie voetbalvelden wordt gebruik gemaakt van korrels die SBR-rubber bevatten’, zegt Habers. ‘Deze velden zijn aangelegd op nadrukkelijk verzoek van de betrokken verenigingen. Het gaat hier echter om een ander type korrels dan waar gisteren in de media en de uitzending van Zembla over gesproken is. Op andere type kunstgrasvelden in Den Haag, zoals hockeyvelden, wordt überhaupt geen gebruik gemaakt van korrels.’

Velden in Westland worden vernieuwd

In Westland wordt nog wél gebruik gemaakt van de velden waar ophef over is. Bij RKVV Westlandia zijn dat er nog twee en bij VV Naaldwijk, SC Monster en SV Velo één. Deze worden in het seizoen 2017/2018 vernieuwd. ‘Al vanaf het moment van aanleg van de velden was bekend dat ze in 2017/2018 vervangen moesten worden. Simpelweg omdat de levensduur dan eindigt’, aldus woordvoerder Jacqueline den Brabander-Van Leeuwen.
Ook de gemeente Katwijk reageert op de situatie. 'Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen aanwijzingen dat de gebruikers gezondheidsrisico’s lopen', schrijft de gemeente in een persbericht. En wethouder Van der Spijk: 'Wij wachten de onderzoeksresultaten van de Europese Commissie af.' Ook de gemeente Leiden wacht even af. 'Als blijkt dat er onacceptabele risico’s zijn, dan nemen wij maatregelen', aldus de gemeente.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu reageert ook en vertelt dat er nieuw onderzoek bezig is. 'Begin 2017 verwachten we de resultaten', aldus een woordvoerder. Die resultaten moeten dan komen van het European Chemicals Agency.