Onderzoek naar tarieven voor kooplieden op Haagse Markt

Archief Omroep West
Archief Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de tarieven voor kooplieden op de Haagse Markt. Daarbij worden de prijzen ook vergeleken met die van andere markten in Nederland.
Dat beloofde de Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) donderdag tijdens een commissievergadering over de markt. Verder komt er snel een plan voor een betere bewegwijzering. Bovendien is de gemeente bereid mee te betalen aan een promotiecampagne, verklaarde de wethouder.
De raad sprak over de nieuwe regels waaraan kooplieden zich moeten houden. Vorige week maakten enkele ondernemers tijdens een demonstratie al duidelijk dat ze ontevreden zijn. Revis nam toen ook een petitie in ontvangst. Maar liet ook duidelijk weten dat hij weinig sympathie kon opbrengen voor de actie omdat de ondernemers hun eigen markt daarmee in een kwaad daglicht zetten. ‘Zijn jullie gek geworden’, beet hij toen de kooplieden toe.

Geen excuses
Een paar partijen eisten nu dat Revis zijn excuses moest gaan aanbieden. Maar dat deed hij niet. ‘Het kwam uit mijn tenen en ik vond dat ook echt,’ zei hij.
Tijdens de vergadering sprak een aantal kooplieden en vertegenwoordigers van de diverse belangenorganisaties in. Zij hebben allemaal zorgen over de nieuwe regels.
De kooplieden vinden de nieuwe tarieven te hoog, vinden het niet terecht dat ze veel vaker dan vroeger ook zelf fysiek aanwezig moeten zijn in de eigen kraam en zijn ook ook ontevreden over de beperkingen die worden opgelegd bij het overdragen van een kraam.
Veel van die zorgen leven ook bij de oppositie in de raad, vooral PVV, Groep de Mos, SP en ChristenUnie/SGP. Revis deed in antwoord op vragen van die partijen een fors aantal toezeggingen. Zo beloofde hij ook nog eens op zoek te gaan naar een oplossing voor het verkopen van kramen. Maar hij zei vooral ook trots te zijn. ‘We hebben een moeilijke periode achter de rug. Maar er staat nu wel een fantastische markt.’