Koolstofmonoxidemelder redt levens

DEN HAAG - Bijna elk huis is tegenwoordig uitgerust met een rookmelder, maar een koolstofmonoxidemelder ontbreekt vaak nog. Het is erg belangrijk om een koolstofmonoxidemelder te hebben, omdat het echt levens kan redden. Emile Hoos van Van Ginderen legt uit wat koolstofmonoxide precies is en hij geeft een aantal praktische tips om te zorgen dat je de koolstofmonoxidemelder goed en optimaal gebruikt.
Hoe komt koolstofmonoxide vrij?

Koolstofmonoxide komt vrij bij ontstekingsbronnen zoals een geiser, een cv-ketel, kachel of openhaard met een slechte afvoer. Het is daarom erg belangrijk dat je deze regelmatig laat controleren om eventueel gevaar te voorkomen.
Wat is het gevaar van een koolstofmonoxidevergiftiging?
Koolstofmonoxide ruik je niet als het is vrijgekomen in huis. Het gevaar hiervan is dus dat je het voor langere tijd inademt. Dit kan er voor zorgen dat je bewusteloos raakt of zelfs overlijd.
Hoe herken je een koolstofmonoxidevergiftiging?
De klachten die veelal ontstaan zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Waar hang je de melder op?
Er bestaan veel misverstanden over het plaatsen van koolstofmonoxidemelders, zo hangen veel consumenten hem aan het plafond omdat de rookmelder daar ook hangt. Rook stijgt, dus daarom is dit de beste plek voor een rookmelder. Koolstofmonoxide daalt daarentegen, waardoor de koolstofmonoxidemelder niet afgaat mocht er toch koolstofmonoxide vrijkomen wanneer je hem aan het plafond hangt. De ideale plek voor een melder is ongeveer 60 centimeter boven de vloer. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens het plaatsen van de melder, is de plek van de cv-ketel of geiser. Veel cv-ketels hangen bijvoorbeeld in het trapgat van de woning. Als de koolstofmonoxide vrijkomt daalt het, waarna het als het ware van de trap af rolt en op de verdieping daaronder of zelfs die daaronder vrijkomt.
Hoe optimaliseer je het gebruik?
Net als een rookmelder, werkt een koolstofmonoxidemelder vaak op batterijen. Batterijen gaan leeg, dus het is verstandig regelmatig te controleren of alles nog goed werkt. Aangezien je niet per se thuis bent op het moment dat er koolstofmonoxide vrijkomt, is het handig om hem aan te sluiten op het alarmsysteem, mits je dit thuis hebt. De melding komt dan binnen bij de alarmcentrale, zij kunnen dit snel doorgeven aan de bewoners. Het kan namelijk zijn dat de melder niet meer afgaat op het moment dat je thuis komt, omdat bijvoorbeeld de batterijen leeg zijn. Door de stof voor langere tijd in te ademen kan je een koolmonoxidevergiftiging oplopen, zonder dat je je hier bewust van bent.