Hoorzitting Aloysius College: 'Extra aandacht voor hoogbegaafdenonderwijs in de regio’

Het Aloysius College in Den Haag
Het Aloysius College in Den Haag © Dirk Verhoeven
DEN HAAG - De VVD en de Haagse Stadspartij (HSP) in de Haagse gemeenteraad vinden dat er extra aandacht moet komen voor het hoogbegaafdenonderwijs in de regio. Met de sluiting van het Aloysius College in Den Haag verdween ook de speciale ‘gifted education (GE)’-afdeling van de school.
De hoogbegaafde ex-leerlingen van het ‘AC’ vonden onderdak op tal van scholen in de regio. Maar veel van hen hebben
om daar hun draai te vinden. Ze krijgen er niet de
die ze op het AC wel kregen.
Dat vertellen ouders woensdagavond tijdens een door de HSP en de VVD georganiseerde hoorzitting in het Haagse Nutshuis. ‘Mijn hoogbegaafde zoon is kapotgemaakt op zijn nieuwe school’, zegt een vader van een voormalige GE-leerling van het AC. 'We hebben zelfs psychologische hulp moeten zoeken.' Een moeder schiet vol als ze vertelt over de problemen van haar dochter op haar nieuwe school. ‘Het AC was als thuiskomen voor ons kind’, aldus een vader. ‘Alle kennis over GE is met het badwater weggegooid.’

Hakken over de sloot

VVD-gemeenteraadslid Arjen Lakerveld maakt zich zorgen over hoe het hoogbegaafdenonderwijs nu is geregeld in de regio. ‘Ik heb vanavond praktische zaken gehoord waarover we met elkaar in gesprek moeten. Het onderwijs voor hoogbegaafden is nog niet af.’ Die mening deelt zijn collega van de HSP, Joeri Oudshoorn.
Ook andere voormalige AC’ers hebben moeite om aansluiting te vinden op hun nieuwe school. Onlangs meldde onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) aan de gemeenteraad dat een kwart van de leerlingen is blijven zitten. Tijdens de drukbezochte hoorzitting vertellen meerdere ouders dat hun kinderen weliswaar over zijn gegaan, maar wel ‘met de hakken over de sloot’. Daarnaast hebben veel leerlingen moeite met de sociale aanpassing op hun nieuwe school.

Onderwijsinspectie

Ouders, voormalig docenten en oud-bestuurders van het AC wijten de moeizame overgang voor een belangrijk deel aan de snelle sluiting van de school. Het AC moest dicht vanwege financiële problemen en omdat de kwaliteit van het onderwijs volgens de Onderwijsinspectie onvoldoende was. Een groot deel van de leerlingen moest halverwege het schooljaar overstappen naar een nieuwe school.
Dat leidt nog altijd tot veel emotie en woede bij betrokkenen, zo ook woensdagavond. De aanwezigen uiten ook veel kritiek op de politiek, met name op wethouder Van Engelshoven en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD). Die laatste besloot op basis van de bevindingen van de Onderwijsinspectie dat het AC moest sluiten.

Passief

Veel aanwezigen in het Nutshuis vinden dat Van Engelshoven te ‘passief’ is geweest in de ontwikkelingen rond het AC. Formeel kan zij niet veel voor de school betekenen, maar informeel had ze meer moeten doen om de school te redden, menen veel ouders en oud-bestuurders.
Voormalig voorzitter van het bestuur van de school, Martijntje Smits: ‘Toen we in 2011 bij de wethouder aanklopten zei ze: “Jullie moeten je eigen broek ophouden, ik kan niet zoveel voor jullie doen”.’

Gemeenteraad

De raadsleden die hoorzitting organiseerden, willen nog geen politieke consequenties verbinden aan de verhalen die ze woensdag hebben gehoord. Wel is duidelijk dat Lakerveld en Oudshoorn geen genoegen nemen met de evaluatie over de sluiting van het AC die Van Engelshoven onlangs naar de gemeenteraad stuurde. Die vinden ze  te eenzijdig, omdat daarin alleen het perspectief van de gemeente en de Haagse schoolbesturen wordt belicht.
Juist daarom organiseerden de raadsleden woensdag de bijeenkomst in het Nutshuis - voor andere betrokkenen. Oudshoorn: ‘Na alle verhalen die ik vanavond heb gehoord, verwacht ik zeker een uitgebreidere uitleg van de wethouder.’ Eind november staat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad.