Gemeente wil toch nog kijken naar alternatief voor bunkermuseum

Het bunkermuseum
Het bunkermuseum
DEN HAAG - Als het Bunkermuseum Den Haag met een geschikte alternatieve plek komt, is de gemeente bereid daar nog eens serieus naar te kijken. Dat beloofde wethouder Joris Wijsmuller donderdag tijdens een commissievergadering.
Gisteren werd duidelijk
. Het is gevestigd op de plek
. Maar het moet net als dat surfdorp plaats maken omdat hier gaat worden gebouwd.
De medewerkers van het museum zeggen dat de gemeente had beloofd om mee te helpen zoeken naar een nieuwe plek. Maar volgens Wijsmuller zijn er ‘geen contractuele verplichtingen’.

Uitgraven

Wel schetste de wethouder alle mogelijkheden die tot nu toe zijn onderzocht. Zoals uitgraven en elders weer op bouwen. Wijsmuller: ‘Dat is wel spectaculair, maar geen passende oplossing.’
Bovendien wees hij erop dat van dit type bunker (‘622, zeg ik uit mijn hoofd’) er achttien zijn in Den Haag en 1700 in heel Europa. Ze zijn dus niet uniek. Probleem is wel dat de meeste in de stad of in een bescherm natuurgebied liggen of vlakbij woonbuurten. En daardoor niet geschikt als museum.

Andere stichting

Wel is er een aan de Badhuisweg in Scheveningen. Maar die ligt dan weer vlakbij bunkers die door een andere stichting worden beheerd. En gezien het verschil in werkwijze van beide organisaties is het volgens hem niet gelukt om het Bunkermuseum Den Haag daar onder te brengen.
Maar in reactie op vragen van Arjen Dubbelaar van de Groep de Mos en Pieter Grinswis van de ChristenUnie/SGP zei Wijsmuller dat het college ‘altijd bereid is’ om mee te werken aan een verhuizing naar een andere geschikte plek.