Afvalbedrijf Avalex zit met tegenvaller van twee miljoen euro

avalex
avalex
DEN HAAG - Gederfde inkomsten door de verkoop van het onderdeel bedrijfsafval, afvalcontracten die opgezegd zijn en extra kosten voor een nieuw in te voeren gemeentelijk afvalbeleid. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat afvalverwerkingsbedrijf Avalex dit jaar een tegenvaller heeft van twee miljoen euro. Enkele politieke partijen in Leidschendam-Voorburg maken zich grote zorgen.
Vrijdag kwamen deze extra kosten aan het licht tijdens een bestuursvergadering van het afvalbedrijf. VVD-raadslid Ton Overmeire woonde deze bij. Hij zegt geschrokken te zijn dat deze cijfers nu pas naar buiten komen, terwijl de begroting over 2017 al besproken is.
'Hieruit blijkt dat Avalex nog steeds niet in control is', zegt Overmeire. 'Bovendien komt er een nieuw beleid aan waarin er veel geïnvesteerd moet worden. Ik ben er niet gerust op.' In 2012 kwam Avalex in het nieuws vanwege financiele problemen, waardoor de gemeentelijke bijdragen werden verhoogd.

Verhoging afvalstofheffing

Avalex valt onder de verantwoordelijkheid van de zes gemeenten waar het bedrijgf werkt: Rijswijk, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Delft en Midden-Delfland. Tijdens de vergadering afgelopen vrijdag bleek dat er verdeeldheid is over de gemeentelijke bijdrage die deze gemeenten volgend jaar aan Avalex moeten leveren.
'Ik ben me rot geschrokken dat er zo veel onenigheid is over de gemeentelijke verdeelsleutel', reageert raadslid Hans Geurts (CDA) van Leidschendam-Voorburg. 'Daarnaast zie ik dat de begroting elk jaar hoger wordt en dat deze ook elk jaar bijgesteld moet worden. Hoe het bedrijf nu bestuurd wordt, werkt dus niet. Er moet een andere vorm komen.'

Geen zorgen

Avalex laat aan Omroep West weten zich geen zorgen te maken. Ondanks de financiële tegenvaller sluit Avalex dit jaar af met een positief resultaat van 43.000 euro. Ook staat het eigen vermogen er met 4,2 miljoen euro weer goed voor.
Desondanks moet de gemeente Leidschendam-Voorburg de afvalstoffenheffing met twee procent verhogen. 'Dat betekent dat de burger weer voor de extra kosten op moet draaien', aldus Overmeire. Geurts: 'Dit moet opgelost worden. Het kan niet zo zijn dat de burger weer moet gaan betalen.'