Burgemeester Aptroot vindt gedeeltelijke sluiting gevangenis Zoetermeer jammer

Charlie Aptroot (archieffoto)
Charlie Aptroot (archieffoto)
DEN HAAG - 'Het is jammer dat dit gebeurt, wat ons betreft had de gevangenis open kunnen blijven.' Dat zegt burgemeester Aptroot van Zoetermeer tegen Omroep West over de gedeeltelijke sluiting van de gevangenis in Zoetermeer. 'Maar het belangrijkste is dat de werkgelegenheid blijft.'
Omroep West onthulde zaterdag dat tientallen bewoners van de penitentaire inrichting per december
, omdat er een gebrek aan personeel is. Daardoor kan de veiligheid niet meer worden gegarandeerd, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.
'Tja, er is elders een tekort en dus lossen ze het zo op', zegt Aptroot. Hij was al eerder geïnformeerd over de sluiting. 'Maar ze hebben mij laten weten dat er geen reorganisatie komt. Niemand wordt ontslagen, er is alleen minder werk. Medewerkers kunnen aan de slag bij de gevangenissen in Alphen aan den Rijn en Scheveningen', zegt de burgemeester.

Totale sluiting dreigt: 'Dan zitten we met een lege gevangenis'

Toch is Aptroot wel bang dat er een totale sluiting dreigt van de gevangenis in Zoetermeer, zoals eerder door de medewerkers werd gevreesd. 'Ik denk dat de kans groot is dat het daar uiteindelijk van komt. Maar dat zien we dan wel weer. Als de werkgelegenheid maar blijft', zegt hij. Aptroot zal er in dat geval op aandringen dat er niemand wordt ontslagen.
De gemeente zit dan wel met een lege gevangenis. 'Ja, dan moeten we kijken wat we daar aan kunnen doen. Toen hij kwam waren er heel veel protesten heb ik begrepen, en als hij dichtgaat vinden mensen het ook weer jammer. Zonde, want de gevangenis draait probleemloos. Maar het is niet anders.'

Omgekeerde wereld?

Het lijkt voor sommigen wellicht de omgekeerde wereld: Gevangenissen die dichtmoeten door een tekort aan gevangenen. De partij van Aptroot, de VVD, ziet veiligheid juist als een belangrijk punt. 'Iedere crimineel moet weten dat hij in Nederland vroeg of laat wordt gepakt', staat er op de website van de liberalen. Moeten er juist niet meer mensen de gevangenis in volgens Aptroot?
Maar daarover wil de burgemeester zich niet uitlaten. 'Daar ga ik niet over. Als burgemeester van Zoetermeer moet ik waken over de belangen van de gemeente en haar inwoners. Ik vind daarom vooral de werkgelegenheid belangrijk', laat hij weten.