ADO Den Haag opnieuw met lege handen; Ajax met 0-2 te sterk

Ajax-speler Hakim Ziyech passeert ADO-middenvelder Danny Bakker
Ajax-speler Hakim Ziyech passeert ADO-middenvelder Danny Bakker © Laurens Lindhout
DEN HAAG - ADO Den Haag is er zondag niet in geslaagd punten over te houden aan het eredivisieduel tegen Ajax. In het eigen Kyocera Stadion ging de ploeg van Zeljko Petrovic met 0-2 onderuit. Voor de Hagenaars inmiddels de vijfde nederlaag op rij. Ajax verloor nog geen enkel uitduel dit seizoen.
Bij de spelers van ADO Den Haag komt er altijd iets extra’s los als Ajax op bezoek komt. Sinds de opening van het Kyocera Stadion in de zomer van 2007 stonden beide ploegen acht keer tegenover elkaar in Den Haag. Drie wedstrijden eindigden in een gelijkspel, vier keer won Ajax, waarvan één duel in de extra tijd en één wedstrijd won ADO Den Haag. Dat was op 20 maart 2011 toen Timothy Derijck in de 87ste minuut de 3-2 binnenschoof. In dat jaar won de Haagse formatie overigens ook in Amsterdam met 1-0.
Trainer Petrovic begon met een ietwat verrassende opstelling tegen Ajax. Zo stond Tyronne Ebuehi ten koste van José San Roman in de basis. Ook Sheraldo Becker mocht, in plaats van Gervane Kastaneer, beginnen van zijn coach.

Effectief

ADO Den Haag opende al in de eerste minuut de schiettent. Onder andere Mike Havenaar kon op het doel schieten, maar een aantal spelers van Ajax en ADO stonden in de weg. Veel gevaar stichtte Ajax in de beginfase niet, maar het was, in tegenstelling tot de gastheren, wel uiterst effectief. Nadat Betrant Traoré zijn doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd zag worden, lukte het captain Davy Klaassen na twintig minuten spelen wel de bal in het vijandelijke doel te krijgen: 0-1. Voor de vijfde keer dit seizoen nam hij namens Ajax de openingstreffer voor zijn rekening.
Direct na de 0-1 kwam ADO Den Haag heel goed weg. Kasper Dolberg zag zijn snoeiharde inzet op het dak van het doel belandden. Voor rust kreeg Sheraldo Becker namens de thuisploeg nog wel een grote kans. Op snelheid ging hij op het doel van André Onana af, maar hij verzuimde de gelijkmaker binnen te schieten. Ajax-verdediger Davinson Sánchez greep goed in. Geconcludeerd kon worden dat het Ajax op bepaalde momenten niet moeilijk gemaakt werd. Strijd en passie waren de ingrediënten die misten bij ADO.

Kinderlijk eenvoudig

Waar het Traoré in de eerste helft net niet lukte ADO-goalie Ernestas Setkus te verschalken, slaagde hij daar na de thee wel in. Het werd de aanvaller van Ajax niet moeilijk gemaakt en op een vrij kinderlijk eenvoudige wijze kon hij de 0-2 binnentikken. Ajax leek bezig te zijn met een trainingspartijtje. Bij ADO overheerste eerder angst in plaats van bevlogenheid.
De groengelen werden na het inbrengen van Gervane Kastaneer en Ludcinio Marengo in de voorhoede wel wat gevaarlijker, maar zij slaagden er niet in het tij te keren.
Volgende week gaat ADO op bezoek bij Roda JC, de nummer 17 van de eredivisie.
Scoreverloop ADO Den Haag - Ajax 0-2 (0-1): 20. Klaassen 0-1, 52. Traoré 0-2
ADO Den Haag: Setkus; Ebuehi, Meissner, Beugelsdijk, Kanon; Jansen, Duplan (59. Kastaneer), Bakker; Schaken (59. El Mahdioui), Havenaar, Becker (70. Marengo)
Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven (76. Dijks); Ziyech, Schöne, Klaassen; Traoré (61. El Ghazi), Dolberg, Younes (81. Gudelj)
Gele kaart(en): Jansen (ADO Den Haag)
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 13.764 (Kyocera Stadion, Den Haag)