Lot Europese Marslander is nog onduidelijk

NOORDWIJK - Het blijft nog tot donderdag in de loop van de dag onduidelijk wat er is gebeurd met de Marslander Schiaparelli. Woensdag tegen het eind van de middag kwam het kleine ruimtevaartuig op het Marsoppervlak neer, maar of dat een zachte landing is geweest, zoals de bedoeling was, moet nog altijd blijken.
De Schiaparelli had eigenlijk al tien minuten na de landing een signaal moeten geven, maar dat is niet opgevangen bij de radiotelescoop in India waar dat signaal had moeten binnenkomen. Ook latere momenten waarop een teken van leven van de lander gezien had moeten worden gingen zonder resultaat voorbij.
Er is wel een signaal tot het moment dat de parachute van de lander open gaat, kort voor de landing. Wat er daarna is gebeurd wordt nog onderzocht door het Europese Ruimtevaart Bureau (ESA).

21.000 kilometer per uur

De Schiaparelli had moeten bewijzen dat de ESA in staat is om een lander veilig op Mars te laten neerkomen. Dat is niet eenvoudig. Omdat Mars een veel dunnere dampkring heeft dan de aarde komt een ruimtevaartuig veel sneller neer: het moet binnen zes minuten afremmen van 21.000 kilometer per uur naar stilstand.
De ESA heeft één keer eerder een missie naar Mars gestuurd, in 2003. Toen liep de landing mis. ESA werkt nu samen met de Russen, die één half geslaagde poging op hun naam hebben staan, in 1971.

Satelliet in baan om Mars

De huidige missie naar Mars, de zogeheten Exomars 2016-missie, bestond uit twee delen. Er moest ook een satelliet in een baan om de planeet worden gebracht. Dat is wel gelukt. Deze satelliet gaat meten of er methaan in de Mars-atmosfeer voorkomt. In 2020 wil ESA opnieuw naar Mars, dan met een echte onderzoeksrobot. De lessen van de huidige missie zullen bij die reis worden gebruikt.