Politiek wil opheldering over mislukken Haagse regeling voor oudere ambtenaren

Een vrouw werkt achter de computer.
Een vrouw werkt achter de computer. © ANP
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad eist opheldering over de deels mislukte ouderenregeling van de gemeente. Tientallen ambtenaren krijgen een veel minder riante voorziening dan eerder gedacht.
De PVV en Groep de Mos in de raad willen weten hoe het generatiepact van wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) een deuk kon oplopen en hoe hij het probleem gaat verhelpen. Ook de grootste partij van Den Haag, D66, heeft veel vragen, zegt fractieleider Robert van Asten.
De wethouder zelf noemt het ‘vervelend’ dat er problemen zijn ontstaan. ‘We betreuren dat er mensen de dupe van zijn geworden’, aldus Baldewsingh. Ook gaat de gemeente nog eens goed onderzoeken wat er precies fout is gelopen.

Nieuwe, jonge collega's

De gemeente Den Haag presenteerde vorig jaar een uniek generatiepact. Daarbij kregen oudere ambtenaren het aanbod om minder te gaan werken, zodat er ruimte ontstond voor het instromen van nieuwe, jonge collega’s. Dat ook nog eens onder gunstige voorwaarden: de zestigers mochten drie dagen in de week gaan werken tegen doorbetaling van 80 procent van hun loon en 100 procent pensioenopbouw. Hiervan maakten 320 ambtenaren gebruik.
Daar bovenop was er nog een extra regeling. Die hield in dat de oudere ambtenaren het loon dat ze kwijtraakten door het ABP lieten uitkeren in de vorm van een prepensioenuitkering. Van deze variant maakten tachtig mensen gebruik.

Terug betalen

De Belastingdienst zette echter recent een streep door die laatste regeling. Het is niet toegestaan om 100 procent pensioen op te bouwen als je je salaris laat aanvullen met zo’n vroegpensioenregeling, aldus de dienst. De ambtenaren moeten nu het te veel uitgekeerde pensioen terug betalen. Het gaat daarbij om bedragen tussen 15 euro per maand tot 96 voor iemand in een heel hoge schaal.
Waar het nu precies is misgegaan is niet duidelijk. Het ABP legt de bal bij de gemeente. De woordvoerder van de wethouder zegt: ‘Wij hebben het afgestemd met het ABP en ons is verzekerd dat deze constructie was toegestaan.’

Een blunder

De grootste oppositiepartij, de PVV, wil onder meer weten waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de kwestie. Volgens PVV-raadslid Elias van Hees ‘riekt’ de zaak zelfs naar een ‘blunder’ van de wethouder. ‘Iedereen snapt toch dat je bij een dienstverband van drie dagen niet langer meer volledig pensioen mag opbouwen?’
Groep de Mos wil dat de gemeente de tachtig ambtenaren die geld moeten terug betalen, gaat compenseren. ‘De overheid moet betrouwbaar zijn. Je kunt niet tijdens de match de spelregels zomaar aanpassen’, stelt raadslid Lex Kraft van Ermel. Hij wijst erop dat de Belastingdienst de afgelopen weken zelf in het nieuws kwam vanwege riante vertrekregelingen voor de eigen werknemers. ‘En dan wordt hier een streep door gezet? Dat vind ik echt heel raar.’