Per provincie kijken waar wel en niet gebouwd kan worden aan de kust

Strandhuisjes
Strandhuisjes
REGIO - Minister Melanie Schultz van Haegen heeft voorlopige afspraken gemaakt over wat er wel en niet kan worden gebouwd op het strand en in de duinen. Ze kondigde dinsdag aan dat provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en de toeristische sector per provincie gaan bepalen waar wel en waar niet gebouwd kan worden.
Schultz van Haegen verwacht dat eind november het 'definitieve kustpact' kan worden gesloten. Begin dit jaar kwam de minister met een plan om meer bebouwing langs de kust mogelijk te maken. Dat leidde
. De minister trok haar voorstel in en ging om tafel met belangengroeperingen in de hoop zo tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.
Schultz is blij met de nu gemaakte afspraken. Niemand wil de kust helemaal volbouwen, er wordt nu een goede balans gezocht voor bebouwing van de kust en bescherming ervan, aldus de minister.

Rem op bouwen

Ook de natuur- en milieuorganisaties zijn tevreden. Volgens de coalitie Bescherm de Kust, bestaande uit natuur- en milieuorganisaties als Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, zetten de afspraken een grote rem op het bouwen van recreatieve voorzieningen op het strand en in de duinen. De coalitie verzamelde ruim 105.000 handtekeningen van mensen die willen dat de kust beter wordt beschermd.
'De kust is een kip met gouden eieren. Iedereen is uiteindelijk beter af als we daar zorgvuldig mee omgaan. Het kustpact heeft de spelregels voor die zorgvuldige omgang', aldus Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland.