Skaters Gouda ten einde raad: skatebaan al maanden onverlicht

De skaters in het licht van koplampen © Robbert van Cleef
GOUDA - De spotlights die nodig zijn voor de verlichting van de skatebaan bij de Julianasluis in Gouda staan er gewoon. Ze zijn alleen nooit aan. Gemeente en provincie en wijzen al sinds september naar elkaar als verantwoordelijke.
Dagelijks maken tientallen jongeren gebruik van de skatebaan. Sinds de aanleg in 2013 is de skateplek behoorlijk populair, ook ‘s avonds. Maar als de dagen korter worden zit er voor de skaters niets anders op dan naar huis te gaan. Want skaten in het donker is veel te gevaarlijk.  

Tekst loopt door na video

‘We voelen ons niet serieus genomen door de gemeente’, zegt Sander van Harten. Hij is zelf een BMX-er en is voor de skaters een jeugdwerkproject gestart. ‘Want ik zag dat er eigenlijk niks voor deze jongens gedaan wordt.’

Niemand kan de knop vinden

Op twitter verwijzen de gemeente en provincie naar elkaar als de degene die verantwoordelijk is voor de verlichting. ‘En dat doen ze nou al sinds de zomer’, weet Sander. ‘De provincie is eigenaar van de grond en de gemeente is eigenaar van alles wat erop staat maar niemand weet wie er over het licht gaat.’
‘Ik vind het echt vervelend’, zegt skater Silas. ‘Als er geen licht is kan je niet skaten en dan kan ik ook niks nieuws leren. In de winter kan ik nu veel minder skaten dan in de zomer.’ Sander van Harten hoopt nu dat de media-aandacht ervoor zorgt dat iemand het lichtknopje voor de skatebaan weet te vinden. De gemeente kon daar dinsdag nog niet op reageren.