Zuid-Holland: 'Steden bouwen te weinig woningen'

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland maakt zich zorgen over het feit dat er de afgelopen jaren te weinig woningen zijn bijgekomen. Vooral de stedelijke regio's blijven achter, blijkt uit cijfers van de provincie. De partijen in de Staten vroegen woensdagavond tijdens een commissievergadering vooral aandacht voor de toegenomen druk op de sociale woningmarkt.
In 2015 waren er in Zuid-Holland bijna 15.000 woningen nodig voor de verwachte groei aan huishoudens. Uiteindelijk zijn er slechts 10.000 woningen in de provincie toegevoegd. Om het gat te dekken, wil het provinciebestuur dat er tot 2030 in totaal zo'n 70.000 bij komen in de steden van Zuid-Holland. Veel partijen vragen Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) om in de gaten te houden of er wel voldoende sociale koop- en huurwoningen worden gebouwd.
De Gedeputeerde legt uit dat ze daar aandacht voor heeft. 'De vraag naar woningen in deze prijsklasse is groot. Dat heeft te maken met het feit dat er een behoorlijke groep eenverdieners is, er veel jongeren op de markt komen en er moeten statushouders woningen krijgen. Daar komt nog bij: ''we hadden al niet een hele bulk aan goedkope koop- en huurwoningen, dus die druk neemt alleen maar toe', zegt ze woensdagavond tegen Omroep West.

638 Haagse nieuwbouwwoningen in 2015

Het afgelopen jaar kwamen er zo'n 1.700 woningen bij in Den Haag, terwijl er 'slechts' 638 nieuwbouwwoningen werden gebouwd. Het andere deel betrof bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden die tot appartementen werden omgebouwd. De provincie is blij om te constateren dat Den Haag een grotere woningproductie in de planning heeft staan dan de afgelopen vijf jaar. De gemeente plant gemiddeld 5.000 woningen per jaar toe te voegen, terwijl de afgelopen periode zo'n 3.500 woningen per jaar werden toegevoegd.