Brede buurtschool in Haagse wijk Duindorp maakt positieve draai

DEN HAAG - Lef, durf, verantwoordelijkheid, veiligheid en respect. Deze aandachtspunten staan sinds dit schooljaar hoog op de agenda van de brede buurtschool in de Haagse wijk Duindorp, waar gedragsproblematiek geen onbekend fenomeen is. De nieuwe lesmethode Positive Behaviour Support (PBS) geeft daar een positieve draai aan.
De basisscholen De Meerpaal en De Tweemaster in Den Haag zijn vorig jaar op proef begonnen met PBS. Dit schooljaar is de Amerikaanse lesmethode officieel ingevoerd.
Het principe is simpel: goed gedrag is aan te leren en wordt beloond.  En de leerlingen en schoolkrachten zijn het er over eens: ze zien een positieve verandering. Liz uit groep 7: 'Je kan je meer concentreren op de toetsen en op je werk.'

Muntjes voor film en popcorn

De beloning bestaat uit een muntje. Als de klas gezamenlijk 500 punten heeft verzameld krijgen ze een beloning. Groep 7 spaart nu voor het kijken van een film, inclusief popcorn. En dat willen de kinderen natuurlijk wel.
Er zijn in Den Haag nog enkele scholen die met deze methode werken. Maar als het aan juf Rona van den Broek uit Duindorp ligt, wordt de lesmethode overal ingevoerd: 'Ik denk dat het op elke school nodig is. Wij zijn heel duideljk voor de kinderen. En voorspelbaar. En dat is wat kinderen het liefste willen hebben.'