Rolstoelvervoer mogelijk in gevaar: Taxibedrijf Tap uit Den Haag is failliet

Archief
Archief © ANP
DEN HAAG - Het Haagse taxibedrijf Tap Taxi is failliet. Dat bevestigt directeur Nico Tap aan Omroep West. Het bedrijf verzorgt ondermeer rolstoelvervoer voor verzekerden van Univé en VGZ. Volgens curator John Dullaart gaat het vervoer, van de vaak gehandicapte of oudere cliënten, de komende dagen in elk geval gewoon door.
Directeur Nico Tap kon woensdagochtend nog niet veel zeggen. 'Ik ben nog in gesprek met de curator', laat hij weten aan Omroep West. Volgens Tap heeft het faillissement momenteel nog geen gevolgen voor het rolstoelvervoer, maar wanneer er meer duidelijkheid komt kan hij niet zeggen.
Hij verwijst voor meer informatie naar de curator. Die liet woensdagmiddag weten dat de zaken voorlopig gewoon doorgaan: 'De eerste paar dagen trekken we niet de stekker eruit, dat zou voor alle cliënten zeer bezwaarlijk zijn. Maar we moeten wel kijken wat de financiële situatie is en of die voldoende kan worden gewaarborgd om langer door te gaan', aldus Dullaart.

Oorzaak faillissement niet duidelijk


Volgens Tap vervoert zijn bedrijf tientallen mensen per week. Het bedrijf met de bekende donkerblauwe busjes heeft volgens hem 13 personeelsleden. Over de oorzaak van het faillissement wilde de directeur tegenover Omroep West niks zeggen. Curator Dullaart onderzoekt de oorzaak nog. Voorlopig wil hij op korte termijn kijken of er een overname mogelijk is.
'Ik streef daar naar, daar moeten we echt mee beginnen. We gaan kijken of er potentiële overnamekandidaten zijn.' Toch krijgt het personeel waarschijnlijk op korte termijn ontslag aangezegd. 'Onze intentie is wel dat een mogelijke nieuwe vennootschap zoveel mogelijk mensen overneemt. Maar dat ligt er ook aan hoeveel interesse er in de markt is.'

Verschillende vormen van vervoer

Volgens de website van het bedrijf aan de Fahrenheitstraat verzorgt het bedrijf sinds 1 januari 2009 zittend ziekenvervoer voor de regio Haaglanden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervoer van gehandicapten naar werk of opleiding, of het vervoer volgens de wet WMO. Daarbij gaat het om mensen die niet zelfstandig kunnen reizen of niet met het openbaar vervoer kunnen.
Ook worden leerlingen vervoerd die niet zelfstandig naar school kunnen reizen vanwege een geestelijke of lichamelijke beperking, staat op de website van Tap Taxi te lezen. Het bedrijf, dat dinsdag failliet werd verklaard, is al 50 jaar actief.

Curator komt met meer informatie

Wat moeten mensen doen die zich zorgen maken of hun busje straks nog wel komt voorrijden? 'Ik zou zeggen, bel naar het bedrijf. We gaan ook kijken of we via internet meer informatie kunnen geven. Oudere mensen zonder internet gaan we op de ouderwetse manier informeren', zegt Dullaart.
'Meestal verloopt het vervoer via zorginstellingen, dus die gaan we ook informeren zodat zij de mensen kunnen bijpraten. Hoe, dat gaan we in overleg met hen bekijken'. Curator Dullaart verwacht eind deze week meer duidelijkheid over de gevolgen van het faillissement.