Bouwer en gemeente geven zichzelf nog zes weken extra voor ontwerp cultuurcentrum Den Haag

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - De bouwer van het nieuwe Onderwijs en Cultuur Centrum (OCC) en de gemeente Den Haag geven zich zelf nog eens zes weken extra de tijd om het plan zo aan te passen dat het wel kan worden goedgekeurd door de welstandscommissie. ‘Er is meer tijd nodig voor het ontwerpproces,’ schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) aan de gemeenteraad. Dat leidt tot verbaasde reacties in de gemeenteraad.
Vorige week werd duidelijk dat de welstandscommissie voor
. Daarmee
, omdat de bouwaanvraag aanstaande maandag zou moeten goedgekeurd. Dit terwijl gemeenteraad had vastgelegd dat die aanvraag alleen mag worden goedgekeurd als er een positief advies is van welstand.
Daarom wordt nu gebruik gemaakt van een passage in de wet die het mogelijk maakt dat er nog zes weken langer aan het ontwerp wordt gewerkt.

Gevel aan Schedeldoekshaven

Een van de grootste bezwaren van de commissie is de gevel aan de kant van de Schedeldoekshaven. Die is niet voorzien van de ‘bomen’ of ‘vingers’ die wel aan de andere zijkanten zitten. 'Cadanz heeft aangegeven deze gevel niet te kunnen aanpassen binnen de reguliere termijn', aldus Wijsmuller.
In de brief aan de raad stelt de wethouder bovendien dat de instellingen die in het gebouw komen – Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Nederlands Danstheater – de plannen ook nog niet hebben goed gekeurd. Bekend is dat zij moeite hebben met het ontwerp voor de begane grond. Daar komen aan de kant van het stadhuis commerciële ruimten voor onder meer winkels. De instellingen vrezen dat dit deel niet bij de rest van het complex gaat passen.

Voor honderd jaar gebouwd

Wijsmuller denkt dat het definitief ontwerp voor het einde van het jaar klaar is. 'Het OCC wordt voor de komende honderd jaar gebouwd. Dit vraagt een zorgvuldig ontwerpproces, zonder overhaaste beslissingen', schrijft hij. Zodra alle procedures zijn afgerond, wordt een nieuwe planning gemaakt. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om oplevering en ingebruikname van het gebouw in fases te laten verlopen.
De grootste partij in de raad, D66, was altijd een groot voorstander van de bouw van een nieuw cultureel hart voor Den Haag. En die partij is 'geschrokken' van de ontwikkelingen. Fractieleider Robert van Asten zegt dat er ondanks de druk geen concessie aan de kwaliteit mogen worden gedaan. Ook wil D66 weten wat de latere oplevering van het complex voor gevolgen voor de instellingen heeft. Al blijft hij er vertrouwen in houden. 'Dat gebouw komt er.'

'Jaar vertraging'

Het CDA in Den Haag maakt zich steeds grotere zorgen over de voortgang en de kwaliteit van het gebouw. Raadslid Michel Rogier benadrukt dat het definitief ontwerp van het OCC nog steeds niet af is, terwijl dat afgelopen zomer het geval had moeten zijn. Hij vreest dat dit tot gevolg heeft dat het complex straks maar liefst een heel jaar later in gebruik wordt genomen dan gepland. Dit omdat de cultuurinstellingen en het koninklijk conservatorium anders halverwege een lopend jaar zouden moeten verhuizen.
Daarnaast vermoedt Rogier dat ook de kwaliteit van het gebouw te wensen over gaat laten. 'Wethouder Wijsmuller beloofde een goedkoper en kwalitatief goed plan. Maar het is nu de vraag of dat er komt. De problemen lijken een behoorlijke omvang te hebben, waardoor de kwaliteit onder druk komt te staan. En wij zijn geen hal aan het bouwen voor het plaatselijke harmonieorkest. Hier komen instellingen van wereldfaam.'