Voormalig Statenlid Erbas haalt bakzeil: hij moet 16.000 euro alsnog terugbetalen

© still uit motivatievideo PvdA van Bahattin Erbas (2010). In 2014 werd hij uit de PvdA gezet.
DEN HAAG - Het voormalig afgesplitste Statenlid Bahattin Erbas moet zijn declaraties ter waarde van ruim 16.000 euro alsnog terugbetalen aan de provincie Zuid-Holland. Ex-PvdA’er Erbas diende tegen de terugvordering een bezwaarschrift in, maar zonder succes. De Provinciale Staten verklaren de bezwaren namelijk ongegrond.
Eind augustus bleek dat het Openbaar Ministerie geen grond zag om Erbas te vervolgen voor valsheid in geschrifte of verduistering, tijdens zijn periode als afgesplitst Statenlid in 2014 en 2015. Nadat een extern bureau onderzoek had gedaan naar de dubieuze declaraties, is Provinciale Staten bij het OM nagegaan of het zinvol was om aangifte te doen. Parallel hieraan hebben de fractievoorzitters in de Provinciale Staten toen besloten het geld terug te vorderen.
Na het besluit van de Staten om het geld terug te vorderen, diende Erbas een bezwaarschrift in. Volgens hem was het geld dat hij van de provincie kreeg als Statenlid correct besteed.

40.000 euro aan vervalste rekeningen

Erbas raakte in 2011, destijds als Statenlid voor de PvdA, in opspraak vanwege een fraudezaak en trad af. Als ambtenaar van de gemeente Den Haag had hij voor 40.000 euro aan vervalste rekeningen naar het stadhuis gestuurd.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Erbas in 2012 tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. In 2014 eiste hij zijn zetel weer op in de Provinciale Staten, als zelfstandig Statenlid.