ADO Den Haag niet opgewassen tegen FC Groningen; zevende nederlaag van het seizoen

ADO-speler Edouard Duplan baalt na de 1-0 van Groningen
ADO-speler Edouard Duplan baalt na de 1-0 van Groningen © Laurens Lindhout
DEN HAAG - ADO Den Haag is zaterdagavond tegen de zevende nederlaag van het seizoen aangelopen. Op bezoek bij FC Groningen, een ploeg die de afgelopen weken in eigen huis zeer kwetsbaar bleek, ging de formatie van Zeljko Petrovic met 2-1 onderuit. ADO bleef, mede door het slordige afronden van Groningen, lang in de wedstrijd.
FC Groningen won van de voorgaande 22 ontmoetingen in de Eredivisie vijftien wedstrijden. Twee keer eindigde het duel gelijk en ADO wist vijf wedstrijden te winnen. Opvallend is dat Groningen in 21 van de 22 wedstrijden wist te scoren.
ADO-coach Zeljko Petrovic anticipeerde op de 4-4-2-opstelling van FC Groningen. De Montenegrijn speelde in plaats van 4-3-3 in dezelfde formatie als de tegenstander. Edouard Duplan werd weer op 'tien' gezet.

Weinig animo

De publieke belangstelling was niet groot. De Groningse supporters die aanwezig waren, konden al wel na tien minuten juichen. Hans Hateboer bracht zijn ploeg via het been van Tom Trybull op voorsprong. Het voorbereidende werk was van Etiënne Reijnen. Hij kopte de bal mooi terug op Hateboer. De verdediger maakte zijn eerste goal in 81 duels in het groen-witte shirt van Groningen.
Petrovic vertelde voor de wedstrijd dat hij zijn systeem mede vanwege de opkomende Hateboer had aangepast, maar toch kon de verdediger toeslaan. ADO kreeg dus al snel een domper te verwerken in het hoge noorden. Op de voorsprong was overigens weinig af te dingen. Groningen was feller, had meer balbezit en de Haagse ploeg kon er weinig tegenover stellen.

Havenaar

Naast de vroege achterstand was de gedwongen wissel van Mike Havenaar een andere tegenvaller. De Japanse spits, die de afgelopen acht eredivisieduels niet wist te scoren, raakte geblesseerd aan zijn rechteroog en kon niet verder. De ziekenboeg lijkt zo steeds groter te worden voor ADO. Kevin Jansen raakte tegen Willem II ernstig geblesseerd en Aaron Meijers moet ook nog even op zich laten wachten.
Aan de kant van ADO was Ernestas Setkus een hele belangrijke man. De Litouwse doelman moest meerdere malen in actie komen en deed dat met verve. Ietwat onverwachts kwam ADO op slag van rust langszij. Tom Beugelsdijk ging mee naar voren, bracht Duplan in stand en hij schoot van afstand schitterend raak: 1-1. Groningen kreeg zo de rekening gepresenteerd van het niet afwerken van de kansen.
ADO Den Haag begon veel beter aan de tweede helft dan Groningen, maar toch slaagde de thuisploeg erin opnieuw op voorsprong te komen. Na een zeer fraaie steekpass van Reijnen kon Tom van Weert succesvol afronden. Voor rust kreeg hij ook al wat kansen, maar was Setkus een sta-in-de-weg.
Na de 2-1 nam Groningen het initatief weer wat meer in handen. ADO creëerde wel iets, maar het was niet genoeg om de achterstand om te buigen. De thuisploeg verzuimde het duel eerder in het slot te gooien. De uitslag had namelijk veel groter uit kunnen vallen in het voordeel van Groningen.
Scoreverloop FC Groningen - ADO Den Haag 2-1 (1-1): 10. Hateboer 1-0, 42. Duplan 1-1, 54. Van Weert 2-1
FC Groningen: Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Van Nieff; Tibbling, Bacuna, Jenssen, Rusnák (68. Sørloth); Mahi (82. Linssen), Van Weert (90+2. Memisevic).
ADO Den Haag: Setkus; San Roman, Meissner, Beugelsdijk, Ebuehi; Trybull, Hevel (78. El Mahdioui), Duplan; Kastaneer, Havenaar (27. Van der Heijden), Schaken (72. Becker).
Gele kaart(en): Edouard Duplan (ADO Den Haag)
Rode kaart(en): n.v.t.
Scheidsrechter: Kevin Blom
Toeschouwers: 17.818 (Noordlease Stadion, Groningen)