Deze week in Tijd voor Nostalgie

DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.
Maandag 21 november (afl 36)

Als eerste een polygoonfilm uit 1973 over het Postmuseum in Den Haag, met onder andere een telefooncentrale van voor 1924 en de eerste radiozender waarmee op 6 november 1919 de allereerste radio-uitzending is gemaakt.
We vervolgen de uitzending met nog een Polygoon film en deze gaat over de jaarlijkse jacht op de Hollandse nieuwe. U ziet de Scheveningse haven en de vissers uit 1958.
En dan het voormalig vliegveld Ypenburg. Van 1949 t/m 1957 werden daar Internationale Luchtvaart shows gehouden. Wegens veiligheidsredenen en de geluidsoverlast van de straaljagers werden de vliegfeesten verboden. In 1963 hield de Koninklijke Luchtmacht nog een Open Dag op Ypenburg. Dat was ook de laatste grote publiektrekker geweest. Het vliegveld werd definitief gesloten in 1991. Deze film is van de open dag in 1963.
Tot slot nog een korte film van hetzelfde gebied maar dan in de sneeuw. Bewoners van Rijswijk gaan op de ski’s over het vliegveld. (1937)

Dinsdag 22 november (afl 37)

James Bond in Den Haag afl 2.
In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse geschiedenis. Vandaag de koude oorlog in Den Haag, waarbij er een aantal duistere adressen in de stad onder de loep genomen worden.

Woensdag 23 november (afl 38)

Polygoonfilm uit 1971 over de kerst- en sinterklaas inkopen, met oa poppenhuismeubels uit Japan en snoepgoed.
Verder een film van een amateurfilmer die filmde bij de feestelijke optocht van 700 jaar Scheveningen in 1984. Veel Scheveningers in kledendracht, marktkraampjes met vis en andere spulletjes en wagens vol versieringen trekken door het dorp.

Donderdag 24 november (afl 39)

Documentaire Mortalis (2005)
Mortalis schetst een beeld van de Nederlandse uitvaartcultuur. Van hunnebed tot een overledene die met kist op een motor met zijspan naar het kerkhof wordt vervoerd. In de documentaire wordt uitgebreid stilgestaan bij de veranderingen die in de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw ontstonden. Als belangrijkste oorzaken van het verbreken van oude tradities wordt de afnemende invloed van het geloof genoemd. Maar ook de komst van aids, begin jaren 80 is een keerpunt geweest. Jonge mensen werden geconfronteerd met het feit dat ze overlijden. De aidspatiënt, door de samenleving gestigmatiseerd, uitte zijn gevoelens door zelf de regie van zijn uitvaart ter hand te nemen. In Mortalis wordt ook aandacht geschonken aan de invloed van allochtonen. Nederland wordt geconfronteerd met uitvaarten van andere culturen. Ook wordt stilgestaan bij de invloed van uitvaarten van bekende mensen: Manfred Langer, Prins Claus, Pim Fortuyn en André Hazes. Uitvaarten met kleur, dans en muziek deden ons realiseren dat het ook anders kan. De documentaire werd gemaakt door filmmaker Robin Lutz.

Vrijdag 25 november (afl 40)

Plekken van Herinnering met Wim Willems. Deze aflevering: Popstad Den Haag
Over de beatbands in de jaren zestig, de Houtrusthallen en het Paard van Troje. Een gesprek met Jeroen van de Wiel (directeur Paard van Troje) en Rob Mindé (auteur boek 'Den Haag Popstad nummer 1')
'Het Paard' bloeide in de jaren '70 op tot een verzamelplek voor provocerende jeugd. In de aflevering Den Haag als popstad bezoekt Wim de poptempel aan de Prinsegracht opnieuw. Hij praat met Jeroen van de Wiel, de directeur over het nieuwe imago van de 'poptempel' en de verdere ambities die vragen om partnerships met grote Haagse podia.
In deze aflevering keert Willems terug naar de open plek waar eens de Houtrusthallen stonden, aan de Houtrustweg. Den Haag beleefde glorietijden als popstad nummer 1 eind jaren zestig. En de Houtrusthallen was 'the place to be'. Op deze plek ontmoet Willems Rob Mindé, auteur van het boek Popstad nummer 1, een pop-encyclopedie over de Haagse beatbands. Ook in deze aflevering van Plekken van Herinnering archiefmateriaal dat terugvoert naar die veelbesproken tijd: videoclips van o.a. Golden Earrings, Tee-set, The Motions, The Shoes, Earth & Fire en Shocking Blue en....Veronica op het strand van Scheveningen.
We sluiten de aflevering af met een korte film van het Erfgoedhuis Zuid-Holland over het ontginnen van de polders. Grote delen van West-Nederland bestonden uit ondoordringbaar moeras en hoogveen. Na het jaar 1000 werd dat veenmoeras op grote schaal droog gemaakt en ontgonnen tot landbouwgrond. Maar als je veen ontwatert klinkt het in, het komt lager te liggen en wordt dan weer nat. En dat water moet je weer kwijt. Daar ligt de oorsprong van de Hollandse waterhuishouding met poldermolens en sluizen. Ook werd veen massaal afgegraven en als turf opgestookt, waardoor er uitgebreid meren en plassen ontstonden.