Nog onduidelijk of nieuw Cultuurcomplex in Den Haag duurder wordt

DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) kan nog geen duidelijkheid geven over de gevolgen van de vertraging van de bouw van het Cultuurcomplex op het Spuiplein in Den Haag. Pas als het ontwerp is goedgekeurd, kan hij inzichtelijk maken hoeveel vertraging het project heeft opgelopen en wat de financiële consequenties zijn. Dat zei Wijsmuller woensdag tijdens een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad.
De bouw van het 177 miljoen euro kostende Cultuurcomplex is vertraagd omdat de welstandscommissie het ontwerp
. Daarom heeft Wijsmuller zes weken extra de tijd genomen om het ontwerp van het toekomstige onderkomen van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater, te verbeteren.


De gemeenteraad toonde zich ongerust over de tegenslag. Vrijwel alle partijen vrezen dat de vertraging zorgt voor
want tijd kost geld. Maar ook de noodzakelijke aanpassingen aan het ontwerp kunnen de prijs opdrijven. CDA-raadslid Michel Rogier vraagt zich af: 'Wie gaat dat betalen?' Ook de PvdA is niet blij met de vertraging: 'We dachten dat we op stoom waren, maar nu is er vertraging', zei PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash.

Onduidelijk wie opdraait voor mogelijke extra kosten


Wijsmuller houdt vast aan de afspraken die hij heeft gemaakt met het consortium dat het Cultuurcomplex gaat bouwen. In die afspraken is vastgelegd dat de bouwer het project gaat uitvoeren voor 177 miljoen euro.
Wijsmuller: 'Ik zeg dat dit allemaal goed is vastgelegd in contracten.' Maar Wijsmuller zegt nog geen antwoord te kunnen geven op de vraag wie de eventuele kosten van de vertraging en het aanpassen van het ontwerp voor zijn rekening neemt. 'Het is nog helemaal niet gezegd dat tijd geld gaat kosten en al helemaal niet dat dat de gemeente geld gaat kosten. Maar laten we nu eerst zorgen voor een goed ontwerp. Daarna kunnen we eventuele extra kosten en de gevolgen van de vertraging inzichtelijk brengen.'
Hij verwacht dat het ontwerp voor 23 december is goedgekeurd door de welstandscommissie. Daarna kan hij duidelijk maken welke gevolgen er zijn voor het project.