Come & Eat: Haags initiatief om vluchtelingen uit te nodigen voor het diner

DEN HAAG - Ooit met een zogenaamde statushouder kennis gemaakt? Zo niet, dan kan dat binnenkort in Den Haag. Sterker nog, de statushouder - een vluchteling met een verblijfsvergunning - komt bij jou thuis een hapje mee eten.
Het idee klinkt misschien raar, maar het concept blijkt in Utrecht al een groot succes. Onder de noemer Come & Eat kunnen inwoners van Den Haag zich aanmelden voor het initiatief. Het idee is simpel: belangstellenden kunnen zich aanmelden en stichting Duurzaam Den Haag koppelt het gastgezin aan een of meerdere statushouders.
De bedoeling is dat op deze manier Haagse inwoners en nieuwe stadsgenoten elkaar op een gastvrije en huiselijke manier leren kennen. Dat kan eenmalig, maar ook meerdere keren. Ook is het mogelijk om het huis een avond open te stellen voor bijvoorbeeld één statushouder of een heel gezin.

'Goed initiatief'

Volgens de Palestijnse vluchteling Ahmet  Abufoul is het een goed initiatief: 'Het probleem is dat tegenstanders van vluchtelingenopvang in Nederland dat ze niet weten wie deze vluchtelingen zijn.  Ze vinden het niet terecht… of zijn bang voor hun zonder ze te kennen. Dit evenement is een goed idee om met elkaar te praten en elkaar beter te leren kennen om het ijs te breken.'
Het concept is in Utrecht een groot succes. Sinds 2015 zijn ruim 1600 vluchtelingen aangeschoven bij een Utrechter aan tafel. Daarbij was het ook mogelijk om samen de maaltijd voor te bereiden. De eerste Come & Eat in Den Haag is op 14 januari. Gastgezinnen kunnen zich opgeven via de website eetmee.nl.