Andere collegeleden 'kijken met Wijsmuller mee': VVD wil opheldering over Haags cultuurcomplex

© Patrick Fransen Architectuurstudio HH en Jo Coenen Archictects & Urbanists
DEN HAAG - De bouw van een nieuw cultuurcomplex in het centrum van Den Haag is door het gemeentebestuur samen met het creëren van meer banen in de stad tot topprioriteit benoemd. Daarom kijken de burgemeester en loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven (D66) mee over de schouder van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij).
Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag vandaag bevestigd. Volgens hem is er geen sprake van dat Wijsmuller hiermee onder curatele is gezet. ‘Dit is een groot project. Dan is het helemaal niet gek dat dit de aandacht van het hele college krijgt,’ aldus de zegsman. Volgens hem gebeurt het wel vaker dat als sprake is van dit soort grote ontwikkelingen meerdere bestuurders zich erover ontfermen.
Toch zijn niet alle partijen in de Haagse gemeenteraad met dat antwoord tevreden. ‘Ik ben benieuwd wat dat inhoudt,’ zegt VVD-raadslid Frans de Graaf. Volgens hem zou het geen probleem zijn als Van Engelshoven nauw bij het project is betrokken omdat zij als onderwijswethouder verantwoordelijk is voor het ‘onderwijsdeel’ van het gebouw: ook het Koninklijk Conservatorium komt erin. ‘Maar als zij met alles meekijkt, is het wel wat vreemd.’ De Graaf wil dan ook opheldering van het college.

Prestigieus

Andere partijen noemen het besluit om meerdere wethouders in te schakelen bij het begeleiden van het project een prima zaak. ‘We bouwen daar een heel prestigieus onderwijs- en cultuurcomplex. Als er problemen zijn, is het verstandig dat de wethouder onderwijs meekijkt,’ vindt CDA-raadslid Michel Rogier.
En D66-fractieleider Robert van Asten zegt: ‘Er is vertraging opgetreden. Dan is het goed als je als heel college aan de lat staat en hulp kan bieden.’

Zorgen

Neemt niet weg dat er bij veel partijen in de raad inmiddels grote zorgen leven over de gang van zaken. Het geloof dat het project nog op tijd af is en binnen de afgesproken kosten blijft, begint te slinken. Zelfs binnen de coalitie wordt nu openlijk gesproken over de vraag wat moet gebeuren als dat niet lukt.
Zo heeft het CDA grote twijfels of Wijsmuller een ‘plan B’ klaar heeft liggen voor het geval het consortium, dat het huidige plan ontwikkelt, afhaakt.

Ontspannen

Ook verbaast hij zich erover dat de wethouder zo ontspannen oogt, terwijl vrijwel zeker is dat de kosten hoger uitvallen. Al was het alleen maar omdat de culturele instellingen langer gebruik moeten maken van het Zuiderstrandtheater en het conservatorium ook langer in het huidige pand blijft zitten omdat er vertraging is. Rogier: 'Dit is het sluitstuk van de binnenstad. En ik ben er absoluut niet gerust op dat het goedkomt. Het kan nog alle kanten op.'
De Graaf van de VVD zegt dat hij eveneens twijfels heeft over een goede afloop. 'Ik heb er geen goed gevoel bij. We moeten zien of het gaat lukken.'

Spannend

Van Asten erkent ook dat er problemen zijn, maar hij ziet het positiever in.  De D66’er benadrukt echter dat het vooral een goed gebouw moet zijn. En niet per se goedkoop. 'Het wordt heel spannend voor Wijsmuller. Maar ik heb er toch wel vertrouwen in.'