Politie Den Haag: 72-jarige man die hardhandig gearresteerd werd 'begon zelf'

DEN HAAG - De beelden van een hardhandige aanhouding in Den Haag van een 72-jarige man in september, tonen volgens de politie slechts een deel van wat er zich heeft afgespeeld. De politie zegt dat de Hagenaar zelf eerst uithaalde naar de agent.
De 72-jarige Piet Visser uit Den Haag parkeerde op 8 september zijn auto half op de stoep voor de deur van coffeeshop Basra in de Haagse Weimarstraat, waarvoor hij de boekhouding doet. Een motoragent sprak hem aan op zijn foutgeparkeerde auto en wilde zijn rijbewijs zien, maar Visser had zijn identiteitsbewijs niet op zak. De agent beval hem mee te gaan naar het politiebureau, maar dat weigerde hij. De man zorgt voor zijn vrouw, die een herseninfarct heeft gehad en diabetespatiënt is. Hij wilde snel naar huis om haar eten te geven, verklaart hun zoon aan Omroep West.
De agent gebruikte pepperspray, omdat de Hagenaar zich agressief opstelde. Als afweerreactie hield de man een blikje frisdrank voor de spray, waardoor het middeltje niet in zijn gezicht kwam. Vervolgens liep de Hagenaar de coffeeshop binnen. Daar werd hij door de motoragent vol op de linkerkant van zijn gezicht geslagen. Op de beelden is te zien dat enkele seconden later ook andere agenten de Hagenaar proberen te overmeesteren.

Agenten hebben zelf ook aangifte gedaan

De zoon van de 72-jarige man blijft erbij dat de agent de eerste klap uitdeelde. 'Mijn vader strekte alleen zijn linkerarm uit. Mijn vader is rechtshandig. Het was dus puur een afwerende beweging. De motoragent gooide zijn pepperspray op de grond, dus hij wist duidelijk wat hij van plan is.
Het voorval gebeurde in september. Inmiddels heeft Visser aangifte gedaan tegen de vijf Haagse politieagenten die hem probeerden te overmeesteren. De aangifte behelst zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Een agent heeft ook aangifte gedaan, omdat Visser zich tijdens zijn aanhouding verzette. Daarbij zou onder andere een bril van de agent zijn gesneuveld.

Rechtszaak

Deze maand komt de zaak voor de rechter. De Hagenaar moet zich dan in de rechtbank verantwoorden voor zijn verzet tijdens de arrestatie.