West Bakt Door: Sharma's Pakjestaart

West Bakt Door: Sharma's Pakjestaart
West Bakt Door: Sharma's Pakjestaart
DEN HAAG - Vandaag is het zover... Pakjesavond! Daar hoort natuurlijk een passende taart bij die Sharma Soerjoesing met jullie gaat maken. Vandaag bakt zij namelijk in West Bakt Door een hele mooie pakjestaart. Bak jij deze week weer mee?
Hallo, ik ben Sharma Soerjoesing. Bij Omroep West ben ik de samensteller van het nieuws en presenteer ik zo nu en dan ook het TV West nieuws. Daarnaast houd ik mij bezig met mijn webshop in feestdecoratie- en taartspullen. Bakken is nou eenmaal mijn grote hobby... Ik vind gebakjes maken en decoreren super! Het bedenken van nieuwe recepten en ontwerpen voor taartjes, probeer ik vooral in het weekend  te doen. Dan maak ik het liefste sjieke taartjes. Hier heb ik een recept voor de feestdagen, namelijk een kadootjes taart. Vooral omdat het vanavond pakjesavond is. Deze taart is gezellig om met de kinderen te maken, maar maak er wel tijd voor. Op de foto zie je een vierkante taart, als verjaardagstaart voor mijn kleine een paar jaar geleden. Wij vierden haar verjaardag toen op pakjesavond. Veel plezier ermee!  
Deze taart vergt wel wat knutselwerk, maar is super leuk om te maken met de kids. Het handigste is om de pakjes vooraf te maken, dat scheelt een hoop werk en stress. Voor dit recept kun je een zelfgemaakte cake gebruiken, volgens mijn recept hieronder, of als je niet zoveel tijd hebt, een kant en klare cake uit de supermarkt. De pakjes maken wij voor het gemak met fondant of marsepein. Heb je tijd? Dan kun je ook “blokjes” cake snijden uit een kant en klare cake en die inpakken met fondant. Vergeet niet voor je begint: Altijd alle ingrediënten op kamertemperatuur te hebben. De ingrediënten boter, eieren en melk mogen niet koud zijn. Zo voorkom je akelige klontertjes in het beslag.
En laat een zelfgebakken cake altijd een paar uurtjes afkoelen voordat je gaat decoreren. Zelf maak ik de cake de avond vooraf.
Nodig voor de cake: (als je die zelf maakt)
(voor een bakvorm van 20-25cm)
  • 250g suiker
  • 250g boter
  • 250g meel
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel  bakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel vanille extract of 1 zakje vanille suiker
  • Half kopje melk (Mijn geheim! Niet verder vertellen hé)

Nodig voor boter crème
:  (om je cake mee af te smeren)

  • 750 gram boter
  • 750 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 kopje heet water

Nodig voor de decoratie:

  • Handjevol pepernoten
  • 1 kg fondant of marsepein ( als je de hele cake wilt bedekken met fondant)
  • Verschillende kleuren fondant of marsepein. ( handig: in de supermarkt zijn er tegenwoordig combi pakjes te koop met een aantal kleurtjes )
  • Boter crème (zie recept)

Bereidingswijze

De cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de bakvorm in met wat ( vloeibare) boter.
Meng met een mixer de boter en de suiker tot er een glad geheel ontstaat en de suikerkorrels zijn verdwenen.  Voeg daar de vanillesuiker of vanille extract aan toe en de kaneel.
Meng nu 1 voor 1 de eieren door dit mengsel.
Als je merkt dat de eieren goed zijn gemengd en er een mooi glad beslag is ontstaan, kun je verder.
Meng in een kom de afgewogen meel met de bakpoeder.
Schep nu steeds een flinke lepel meel bij het beslag dat je eerder hebt gemaakt en blijf mengen met de mixer. Als je merkt dat het mengsel droog wordt, voeg daar dan een scheut van de melk toe.
Afwisselend doe je dus een schep meel en een beetje melk door het mengsel. Blijven mixen tot het een mooi glad beslag is.
Schenk het beslag over in jouw bakvorm en schuif die de oven in.
Bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar. Prik er af en toe een saté stokje in , als die er droog uitkomt is de cake klaar!  Haal de cake uit de oven en laat even 1-2minuten in het bakblik staan.
Vervolgens een groot bord op de bakvorm en draai om. Zo staat de cake met de “mooie kant” naar boven. Klaar om te decoreren. Maar…. Eerst een aantal uurtjes afkoelen!

De boter crème:

Meng de boter en poedersuiker tot een glad beslag. Voeg jouw smaakje eraan toe. Af en toe een scheutje heet water en goed doormixen.  
Voorzichtig met het water, niet teveel, anders wordt de crème heel slap. Klaar? Doe de boter crème in een afgesloten bakje tot gebruik.  
Je kunt deze gebruiken om de cake af te smeren en te vullen of toefjes mee te spuiten.

De pakjes:

Snijd kleine en grote blokjes fondant of marsepein. Dit worden de kadootjes op de taart!
Snijd wat dunne reepjes fondant of marsepein, daarmee vorm je lintjes op de kadootjes.
Wil je cake-kadootjes?  Dan snijd je blokjes in verschillende grootten uit cake.
Die besmeer je vervolgens met boter crème en “bekleed” je met uitgerolde marsepein of fondant.
Verkruimel wat pepernoten: doe ze in een boterhamzakje en sla deze kapot met een deegroller of een pannetje. Deze pepernoten doen we straks tussen de laagjes cake.

De taart:

Snijdt de afgekoelde taart 2x overlangs. Zo krijg je straks mooie laagjes.
Volg deze link op Youtube voor instructies > https://www.youtube.com/watch?v=Up6_zovReb4