Ook zware tijden op sportief gebied voor ADO Den Haag; nederlaag tegen FC Utrecht

Edouard Duplan baalt na de goal van FC Utrecht
Edouard Duplan baalt na de goal van FC Utrecht © Soccrates Images
DEN HAAG - Het zijn zware tijden voor ADO Den Haag. Op financieel en bestuurlijk vlak gaat het slecht, maar ook op prestatief gebied gaat het bergafwaarts. In het eigen Kyocera Stadion ging de Haagse ploeg zondagmiddag, in een wedstrijd met verschillende emoties, met 0-2 onderuit tegen FC Utrecht. Tot overmaat van ramp moest Tom Beugelsdijk halverwege de tweede helft het veld met rood verlaten.
Voorafgaand aan het duel was er een minuut stilte. Beide ploegen stonden stil bij de vliegramp van Chapecoence eerder deze week en de sterfdag van clubicoon Aad Mansveld. Maandag is het precies 25 jaar geleden dat hij overleed. Zondagochtend werd Mansveld ook
bij zijn monument bij het Kyocera Stadion.
Een indrukwekkende minuut stilte werd gevolgd door protesten van wat Haagse supporters tegen grootaandeelhouder Wang Hui. Op bestuurlijk vlak is het oorlog bij ADO en een groep supporters liet duidelijk blijken dat ze van de Chinees afwillen. Met anti-Wangshirts, zwarte rook en spandoeken werd vanuit Midden-Noord een statement gemaakt richting Wang.
Wat opvalt is dat ADO Den Haag vaak beter presteert als het op bestuurlijk vlak onrustig is. Tegen FC Utrecht begon de ploeg van Petrovic scherp en deden ze zeker niet onder voor de bezoekers. Er was in het eerste half uur weinig te beleven, maar in de 29ste minuut kregen de Hagenaars toch een goal om de oren. FC Utrecht was via Nacer Barazite uiterst effectief. Na een goede assist van Yassin Ayoub rondde Barazite vanuit de draai prima af. Het was weer een flinke domper voor ADO.
Grote kansen kon ADO er in de eerste helft niet tegenover stellen en na de openingstreffer werd het spel van ADO ook aanzienlijk minder. Vlak voor rust kwamen de groen-gelen ook nog goed weg. Tom Beugelsdijk torpedeerde Yassin Ayoub en kreeg terecht geel. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf een vrije trap, maar in de herhaling werd het duidelijk dat de overtreding weldegelijk binnen het strafschopgebied was.

Paal

Na rust zat ADO er wat beter in en kreeg het snel twee grote mogelijkheden. Gervane Kastaneer had de gelijkmaker moeten maken. De aanvaller werd goed weggestuurd door Mike Havenaar, ging op het vijandelijke doel af, maar zag zijn inzet via de binnenkant van de paal niet in het doel belandden. Het was dé kans om naast FC Utrecht te komen. Niet veel later kreeg Hector Hevel ook een grote kans. De middenvelder werd aangespeeld, kon de bal rustig aannemen, maar schoot in een keer, waarna de bal hoog over ging.
Het spel ging over en weer, maar het lukte onder andere Edouard Duplan en Kastaneer niet het vijandelijke doel te vinden. Sebastien Haller lukte het wel te scoren. Via een omhaal notabene, maar hij stond buitenspel. ADO bleef dus in leven.

Geen geluk

Ondanks dat het 0-1 bleef, kreeg ADO wel een tweede domper te verwerken. Een kwartier voor tijd incasseerde Beugelsdijk zijn tweede gele kaart van de middag en moest inrukken met rood. Met tien man lukte het ADO Den Haag niet meer iets terug te doen. Aschraf El Mahdioui kreeg nog wel een megakans. Hij mocht aanleggen voor een vrije trap, maar ook die bal kwam op de paal terecht. Nog geen twee minuten daarna besliste Haller het duel definitief met de 0-2. Het geluk zat niet aan de Haagse kant.
Scoreverloop ADO Den Haag - FC Utrecht 0-2 (0-1): 0-1 Barazite, 0-2 Haller
ADO Den Haag: Setkus; Ebuehi, Beugelsdijk, Meissner, Kanon; El Mahdioui, Trybull, Hevel (58. Becker); Duplan (83. Marengo), Havenaar (58. Van der Heijden), Kastaneer.
FC Utrecht: Jensen; Troupée, Leeuwin, Janssen, Van der Meer; Strieder, Amrabat, Ayoub, Barazite (86. Ludwig); Zivkovic, Haller.
Gele kaart(en): Gervane Kastaneer, Hector Hevel, Tom Beugelsdijk (2x), Thomas Meissner (ADO Den Haag), Giovanni Troupée (FC Utrecht)
Rode kaart(en): Tom Beugelsdijk (2x geel) (ADO Den Haag)
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 8.956 (Kyocera Stadion, Den Haag)