Gerrit G. uit 's-Gravenzande: van douanebeambte tot 'drugscrimineel'

Ex-douanier Gerrit G. bij de rechtbank in Rotterdam.
Ex-douanier Gerrit G. bij de rechtbank in Rotterdam. © NOS
'S-GRAVENZANDE - Douanier Gerrit G. duikt de afgelopen tijd regelmatig op in het nieuws. De 56-jarige Westlander wordt verdacht van drugssmokkel, corruptie, omkoping en witwassen van geld. Gerrit G. hield er tijdens zijn werk een dubbele agenda op na.
De Westlander werkte 35 jaar bij de douane in de haven van Rotterdam. Hij was daar van 2009 tot 2015 betrokken bij het doorlaten van containers, op de afdeling pre-arrival. Om precies te zijn, wordt op deze afdeling geselecteerd welke binnenkomende containers gecontroleerd worden. Een cruciale plek binnen de organisatie.
Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) nam G. het niet zo nauw met de regels van de Rotterdamse haven en heeft hij zich op grote schaal beziggehouden met illegale bijverdiensten. Hij zou duizenden kilo's cocaïne hebben binnengesmokkeld door te voorkomen dat binnenkomende containers geïnspecteerd zouden worden.
G. keek andere kant op
De Westlander viel ruim anderhalf jaar geleden door de mand. Op 17 april 2015 arriveerde het schip de Marfret Marajo uit Brazilië in Rotterdam. G. nam de controle ervan voor zijn rekening en zette drie containers in het systeem als 'code wit', een vakterm waarbij containers niet gecheckt hoeven te worden.
Maar G. zou er volgens het OM alle reden toe hebben om te voorkomen dat er gecontroleerd zou worden. In de containers zat 459 kilo cocaïne, verstopt tussen flessen kokoswater. De waarde van de drugs: 14 miljoen euro. En met zijn duistere praktijken zou de Westlander miljoenen hebben verdiend.

Diezelfde week is Gerrit G.
. In zijn huis in de Van de Kasteelestraat in 's-Gravenzande werd onder meer een boodschappentas gevonden met daarin 1,17 miljoen euro. Wat G. op dat moment niet wist, is dat de politie hem toen na een anonieme tip al bijna een jaar op de korrel had.
In oktober vorig jaar werd de ex-douanier vrijgelaten uit zijn voorlopige hechtenis, omdat zijn vrouw ongeneeslijk ziek was. Om voor haar te zorgen mocht hij onder strenge voorwaarden naar huis. Ondertussen liep het strafproces tegen hem gewoon door, waarin vorige week zestien jaar cel tegen hem werd geëist.
Heimelijke opnames
Maar de Westlander leek in de tussentijd niet stil te zitten. Afgelopen weekend doken er opnames op van een ontmoeting tussen hem en ene Paul. In het gesprek, dat in handen is van de NOS, is te horen dat G. smokkeltips geeft en dat hij nog steeds bereid is om te helpen bij de invoer van drugs in de haven van Rotterdam.

In de gesprekken verwijst G. ook naar
, de GGZ-directeur die op 1 januari 2014 werd doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs. G. zegt te weten dat drugscrimineel en medeverdachte René F. achter de moord zit en dat de kogels eigenlijk bedoeld waren voor Dennis van den B., ook verdachte in de zaak.
Drugskartel
Tegenover de rechter verklaarde Gerrit G. maandag dat het gesprek in augustus plaatsvond met iemand van een Colombiaans drugskartel. Hij hoopte daar 25.000 euro mee te verdienen om zijn gezin te onderhouden. G. zou geen medicijnen en speciaal voedsel hebben kunnen kopen voor zijn - inmiddels overleden - vrouw.
De ex-douanier zei onder grote druk te zijn gezet door het drugskartel en het gesprek niet te hebben kunnen weigeren, uit vrees voor de gevolgen. 'Ik zat in de shit, was alleen maar met mijn vrouw bezig', aldus de verdachte. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zijn alleen 'huis-, tuin- en keukentips verstrekt' aan een kartel dat al tientallen jaren ervaring heeft met drugssmokkel.

De drugsdouanier
. Hij zou de bijzondere voorwaarden van zijn vrijlating volgens het OM hebben geschonden door zich opnieuw in te laten met de drugswereld en informatie te verstrekken over de werkwijze van de douane.
De rechter heeft maandag op verzoek van het OM besloten dat G. vast blijft zitten, in ieder geval tot aan de uitspraak. Volgens de rechtbank zijn er ernstige aanwijzingen dat hij zich opnieuw schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en is de kans op herhaling groot.