Cultuurcomplex op het Spui: Haagse welstandscommissie volgende week aan zet

DEN HAAG - De Welstandscommissie van Den Haag buigt zich volgende week woensdag 14 december weer over het Cultuurcomplex. De onafhankelijke commissie keurde het ontwerp twee keer eerder af, onder andere omdat het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex niet aan alle kanten even mooi is. De gemeenteraad eist van wethouder Joris Wijsmuller (HSP) een goedkeuring van de Welstandscommissie, pas dan kan hij verder met het project.
Het Cultuurcomplex moet komen op het Spuiplein in Den Haag. Het is een nieuw gebouw dat onderdak biedt aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten zijn 177 miljoen euro.
Maar de Welstandscommissie keurde het ontwerp tot twee keer toe af. Daarom heeft Wijsmuller zes weken extra tijd genomen om met de bouwer te onderhandelen over aanpassingen aan het ontwerp en mogelijke extra kosten.

'Niet marchanderen met kwaliteit'

Pas als Wijsmuller groen licht heeft van de Welstandscommissie kan hij verder met het prestigieuze bouwproject. De gemeenteraad heeft namelijk als voorwaarde gesteld dat het Cultuurcomplex goedgekeurd moet zijn door dat onafhankelijke orgaan. 'Wij willen niet marchanderen met de kwaliteit van het gebouw', zei CDA-raadslid Michel Rogier eerder.
Sommige raadsleden vrezen dat verbeteringen en aanpassingen aan het ontwerp, de kosten van het project opdrijven. Maar daar wilde wethouder Joris Wijsmuller (HSP) niet op vooruit lopen. 'Ik heb afspraken gemaakt met de gemeenteraad en daar houd ik mij aan', zei hij half november tijdens een commissievergadering.

SP: Wat kost stoppen?

De SP in de Haagse gemeenteraad vindt ondertussen dat Wijsmuller moet aangeven wat stopzetten van het project zal kosten. 'Ook willen wij weten of er nog een mogelijkheid is om de stekker uit het project te trekken en alles opnieuw aan te besteden als de bouwer niet binnen de nu gestelde termijn alsnog aan alle eisen voldoet', zegt SP-raadslid Aisha Akiat.
Wijsmuller wil hier niet op ingaan. Hij verwijst naar een brief die hij voor 23 december aan de gemeenteraad gaat schrijven waarin hij ingaat op de stand van zaken van het project.