Cultuurcomplex Den Haag krijgt toch op alle gevels 'bomen'

DEN HAAG - Het ontwerp van de gevel aan de kant van de Schedeldoekshaven van het Haagse cultuurcomplex wordt aangepast. De 'bomen' of 'vingers' zouden al op drie gevels komen en komen nu ook op de vierde gevel. Dat blijkt uit een tekening die in handen is van Omroep West.
Het cultuurcomplex moet komen op het Spuiplein in Den Haag. Het is een nieuw gebouw dat onderdak biedt aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten zijn 177 miljoen euro.
Vorige maand keurde de welstandscommissie voor de tweede keer achtereen het ontwerp voor het onderwijs- en cultuurcentrum niet goed. Een van de grootste bezwaren van de welstandscommissie was dat gevel aan de Schedeldoekshaven als enige niet was voorzien van de 'bomen' of 'vingers', dat zijn een soort zuilen op de gevel. Uit de nieuwste tekeningen blijkt dat deze zijde nu wel de zuilen krijgt.

'Kritiek was breder'

Peter Drijver van stichting SOS Den Haag denkt niet dat door deze aanpassing het plan voor het cultuurcomplex nu wel wordt goedgekeurd door de welstandscommissie. 'Voorlopig zie ik het er nog niet gebeuren. De kritiek was namelijk breder dan alleen deze vierde gevel.'
Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) heeft eerder gezegd denkt dat het definitief ontwerp voor het einde van het jaar klaar is. 'Het OCC (Onderwijs- en Cultuur Complex, red.) wordt voor de komende honderd jaar gebouwd. Dit vraagt een zorgvuldig ontwerpproces, zonder overhaaste beslissingen', schrijft hij. Zodra alle procedures zijn afgerond, wordt een nieuwe planning gemaakt. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om oplevering en ingebruikname van het gebouw in fases te laten verlopen.

'Niet duurder dan 177 miljoen euro'

Sommige raadsleden vrezen dat de vele verbeteringen en aanpassingen aan het ontwerp, de kosten van het prestigieuze bouwproject zullen opdrijven. Wijsmuller wilde daar nog niet op vooruit lopen. Burgemeester Jozias van Aartsen garandeerde woensdag in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf op Radio West dat het nieuwe cultuurcomplex 'niet duurder wordt dan 177 miljoen euro'.
De welstandscommissie van Den Haag buigt zich volgende week woensdag 14 december weer over het cultuurcomplex.