Omstreden imam Fawaz mag geen moskee beginnen in Den Haag

Fawaz Jneid. Archieffoto
Fawaz Jneid. Archieffoto
DEN HAAG - De omstreden imam Fawaz Jneid krijgt geen toestemming van de gemeente Den Haag om een moskee te beginnen aan de Cillierstraat. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag laten weten aan de stichting van Fawaz.
Van Aartsen zei dat woensdag tijdens een spoeddebat van de Haagse gemeenteraadscommissie over een bericht van afgelopen vrijdag, toen bleek dat de imam via zijn stichting, Qanitoen,
Reden voor de weigering is dat de gemeente hiervoor het erfpachtcontract moet aanpassen. In dat contract staat dat er op deze plek in de Cillierstraat 'enkel bedrijfsmatige activiteiten kunnen worden ontplooid.'

Stichting wil pand gebruiken voor maatschappelijke activiteiten

De stichting heeft aan de gemeente laten weten dat zij in het pand 'maatschappelijke activiteiten' willen ontplooien. Het gaat daarbij om educatie, bijeenkomsten en het inrichten van een gebedsruimte. 'Voor de aanpassing van het erfpachtcontract zal de gemeente geen toestemming verlenen', zei Van Aartsen tegen de raadscommissie.
De burgemeester zegt dat 'de heer Fawaz nauwlettend in het oog wordt gehouden'. In de Cillierstraat is sinds dinsdag een camera geplaatst. Van Aartsen zegt dat op deze manier in de gaten kan worden gehouden, wat er in het pand zich afspeelt.

Burgemeester neemt zorgen raad weg

De zorgen bij een meerderheid in de gemeenteraadscommissie zijn door het antwoord van Van Aartsen weggenomen. Alleen PVV-raadslid Elias van Hees en CU-SGP-fractievertegenwoordiger Harm-Jan Vedder zijn er niet gerust op. Zij willen dat de burgemeester Fawaz structureel de deur wijst.

LEES OOK: