Den Haag wil regie terug over inburgeringsproces

Bron: ANP
Bron: ANP © Roos Koole
DEN HAAG - Den Haag wil dat de gemeenten de regie terug krijgen over het inburgeringsproces. Den Haag doet deze oproep samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De grote steden, verenigd in de G4, menen dat maatwerk nodig is om de integratie in goede banen te leiden. Ze reageren hiermee op het rapport van de Rekenkamer, waaruit dinsdag blijkt dat het huidige inburgeringsbeleid tekort schiet.
De G4 herkent zich in de conclusies en heeft al eerder zorgen geuit over de lagere deelname aan inburgeringscursussen en de lagere slagingspercentages, zo luidt een reactie.
Door de nieuwe inburgeringswet hebben gemeenten geen zicht meer op het inburgeringsproces. 'Gemeenten kunnen inburgeraars niet stimuleren, aanspreken of ondersteunen. Uit ervaring voor 2013 is gebleken dat dit wel nodig is.'

Talent benutten

Daarom moet er, als het aan de G4 ligt, een nieuw systeem komen waarbij de gemeenten weer de regie voeren. 'De gemeenten willen het talent en de mogelijkheden van nieuwkomers veel beter benutten. Daarvoor is het nodig maatwerk te bieden om het integratieproces in goede banen te leiden. Soms is veel begeleiding nodig, soms juist niet.'
De steden willen ook de kwaliteit van het aanbod van de taalscholen verbeteren. Het Rijk moet als het aan de G4 ligt de verantwoordelijkheid krijgen voor de kwaliteitscontrole door een landelijke regeling in te stellen. Het is verder van belang dat het leren van de taal en parallel daaraan het volgen van werkervaringstrajecten makkelijker wordt, bepleiten de gemeenten.