Leiden staat een jaar lang in het teken van 100 jaar De Stijl

LEIDEN - In Leiden is donderdagavond het startschot gegeven voor de viering van 100 jaar De Stijl. Leiden staat aan de wieg van deze kunststroming omdat de zelfverklaarde oprichter Theo van Doesburg in 1916 naar Leiden verhuisde. Hier ontwikkelde hij in 1917, samen met onder andere beeldend kunstenaar Piet Mondriaan en architect Gerrit Rietveld, een stijl die wereldberoemd werd.
Honderd jaar geleden werd in Leiden de eerste aflevering van het tijdschrift De Stijl uitgegeven. Een initiatief van Theo van Doesburg. Het streven was om de wereld radicaal opnieuw vorm te geven. Dat uitte zich een stijl die zich kenmerkt door het gebruik van een minimum aan kleuren (de primaire kleuren rood, geel en blauw, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en zo eenvoudig mogelijke vormgeving (lijnen en vlakken).
De Stijl kreeg internationaal weerklank en was sindsdien overal terug te zien. Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in architectuur, vormgeving en design. Bekende voorbeelden zijn de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan en de rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld. Om het honderdjarig jubileum te vieren worden er het hele jaar door tentoonstellingen en evenementen gevierd in Leiden.