9 voorwerpen in huis die je nu waarschijnlijk direct wil weggooien

Debby krijgt er de kriebels van!
Debby krijgt er de kriebels van!
DEN HAAG - Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar in veel huishoudelijke voorwerpen die je dagelijks gebruikt barst het van de bacteriën. Voorwerpen waarvan je verwacht dat ze lang mee gaan blijken toch sneller aan vervanging toe dan je denkt.
Schoonmaakplatform Helpling heeft 9 voorwerpen op een rijtje gezet waarbij je misschien maar moet even overwegen om ze te vervangen…

Snijplanken

Houdbaarheidsdatum: 12 maanden
Waarom? Het maakt niet uit of de plank van hout of plastic is: het is een zee van bacteriën. Hoe goed je ze ook schoonmaakt, na een tijdje krijg je de snijplank niet meer bacterievrij. Kijk naar de groeven in de plank. Als er diepe sporen van messen in zitten is de plank toe aan vervanging.

Kussens

Houdbaarheidsdatum: 18 maanden
Waarom? Eigenlijk weet je wel waarom: je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een voedingsbron voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350 duizend bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.

Handdoekjes

Houdbaarheidsdatum: 1 week
Waarom? Je droogt je handen af met een handdoekje in de keuken of toilet en daarna laat je hem nat bundelen. Dit is hoe bacteriën geboren worden. Uit een studie blijkt dat 89% van de handdoeken besmet zijn met de E. coli bacterie, die onder andere diarree veroorzaakt. Vervang je handdoeken eens per week en was ze op 60 graden.

Scheermesjes

Houdbaarheidsdatum: 2 weken
Waarom? De meeste mensen bewaren hun scheermesjes op de rand van het bad of in de douche. Herkenbaar? Dat kun je beter niet doen. Schimmel kan zich gemakkelijker verspreiden door de vochtigheid, restjes van haar en sop.  

Sponsjes

Houdbaarheidsdatum: 1 week
Waarom? Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.  Wees niet te krenterig met sponsjes. Als je dagelijks sponsjes gebruik, pak dan elke week een nieuwe.

Tupperware

Houdbaarheidsdatum: 3 maanden
Waarom? Bewaar jij je tupperwarebakjes alsof het een collectie bijzondere edelstenen is? Doe het niet! Als je ze een paar jaar gebruikt hebt, kan plastic beschadigen en kunnen er giftige chemicaliën vrijkomen. Gooi plasticbakjes direct weg als je sporen van gebruik ziet.

Contactlensdoosjes

Houdbaarheidsdatum: 1 maand  
Waarom? Je lenzen maak je elke avond voor het slapen schoon, maar het doosje dan? Volgens een onderzoek is de helft van de contactlensdoosjes besmet met schimmel en bacteriën. Vervang je contactlensdoosjes dus elke maand, anders breng je de bacteriën uit het doosje over naar je ogen.

Toiletborstel

Houdbaarheidsdatum: 6 maanden
Waarom? Het toilet schrobben met een vieze borstel heeft geen enkele zin: je maakt niet schoon, maar smeert juist bacteriën uit over de hele pot.

Kruiden

Houdbaarheidsdatum: 12 maanden
Waarom? De meeste kruidenpotjes gaan niet leeg, omdat je ze maar zelden gebruik. Dit kan je kookkunsten verpesten zonder dat je het realiseert. Zelfs als je de kruiden op een droge plek bewaart, is het beter om na een jaar te overwegen om ze in de prullenbak te gooien.