Congres: Terugkerende Syriëgangers, hoe ga je daar mee om?

© ANP
DEN HAAG - In Den Haag wordt in de Fokker Terminal woensdag een internationaal congres gehouden over 'Returning Foreign Terrorist Fighters', oftewel terugkerende buitenlandse terroristenstrijders. Terugkerende jihadisten uit het strijdgebied in Syrië en Irak vormen een steeds grotere dreiging voor de veiligheid in Nederland. Het gaat om ervaren en geharde strijders die zich hier zouden kunnen toeleggen op het voorbereiden en plegen van aanslagen of het rekruteren van nieuwe strijders.
Tegelijkertijd met het congres publiceert de AIVD een rapport over teruggekeerde Syriegangers. De dienst verwacht, nu de strijdgroepen in Syrië en Irak steeds verder in het nauw worden gedreven, dat steeds meer Nederlandse jihadisten terug willen. 'Hoewel het verloop van de terugkeer moeilijk te voorspellen is, verwacht de AIVD dat deze terugkeer eerder druppelsgewijs zal verlopen dan met grote aantallen tegelijk', aldus de dienst.
De huidige groep terugkeerders zou een grotere dreiging vormen dan voorheen. 'Ze bleven langer in het strijdgebied, kregen wapentraining, deden strijdervaring op en bouwden aan hun jihadistische netwerk. Van iedere terugkeerder afzonderlijk moet worden vastgesteld hoe groot de dreiging is die van hem of haar uitgaat, wat er nodig is om die dreiging het hoofd te bieden.'

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf

Sprekers op het congres zijn onder anderen terrorisme-expert Beatrice de Graaf, Dick Schoof de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Jack Twiss Quarles directeur Inlichtingen van de AIVD. Het congress is geopend door burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.