Nederlander haalt neus op voor Noordzeevis

DEN HAAG - We eten veel te weinig vis. En als we al vis eten, kiezen we voor de zalm of tonijn en niet onze eigen Noordzeevis. Strandtenten die bijna met hun voeten in het Noordzeewater staan, hebben gek genoeg ook niet onze streekproducten op het menu. Dat moet anders, vindt de Stichting Noordzeevis.

Vissen als zwarte poon, schar en schol zwemmen in onze eigen Noordzee, maar we eten het nauwelijks. ‘Het probleem is eigenlijk dat de Noordzeevis totaal ondergewaardeerd is,' vertelt Matthijs den Heijer van Stichting Noordzeevis. ‘Zo’n beetje tachtig procent wordt geëxporteerd naar onder andere Spanje, Frankrijk en Italië.’

‘Dat heeft eigenlijk het resultaat dat alle kennis die mensen hebben van het bereiden van vis totaal verloren is. Mensen eten het niet, omdat ze niet weten dat het er is,' legt Den Heijer uit. Stichting Noordzeevis vraagt restaurants daarom ambassadeur te zijn van de streekproducten en deze letterlijk op de kaart te zetten.

Noordzeevis proeven


Eén van die ambassadeurs is strandpaviljoen De Waterreus. ‘Ik denk dat wij de mensen moeten gaan dwingen om het te proeven,' grapt Steve Willeijns van De Waterreus. ‘We kunnen een klein proeverijtje doen om het aantrekkelijk te maken om toch meer de wijting te gaan nemen.’

LEES OOK: 'Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen klaar in 2022'
Meer over dit onderwerp:
NOORDZEEVIS VIS NOORDZEE STICHTING
Deel dit artikel:

Reageren