Fonds 1818 sleept staat voor de rechter wegens wanbetaling

Vrouwe justitia.
Vrouwe justitia. © archief Omroep West).
DEN HAAG - Het Fonds 1818 daagt het openbaar ministerie voor de rechter. Het in Den Haag gevestigde fonds meent recht te hebben op bijna 70.000 euro, die de staat weigert terug te betalen. Daarom wil het fonds het nu via de rechter proberen.
Fonds 1818 is een instelling die donaties geeft aan verenigingen en stichtingen in de regio. Zo is er tussen 2001 en 2003 ook een bedrag gegeven van 145.000 euro aan de Stichting Rythm of Reason. Dat geld, en ook bedragen van andere instellingen, is in de zakken van de directeur en penningmeester van deze stichting verdwenen.
In 2013 hebben beide mannen hun vervolging afgekocht door in totaal ruim 1,7 miljoen terug te betalen aan de staat, maar het Haagse fonds heeft daar nog geen cent van gezien.

Deel van het bedrag

De liefdadigheidsinstelling had graag het totale bedrag van 145.000 terug gehad, maar na onderhandelingen met het openbaar ministerie is Fonds 1818 uiteindelijk akkoord gegaan met terugbetaling van ruim 68.000 euro. Er hadden zich namelijk veel meer gedupeerden gemeld die samen meer terugeisten dan de 1,7 miljoen die de fraudeurs hadden terugbetaald. Maar het geld is nog steeds niet binnen.
'Op alle verzoeken en rapellen heeft het Openbaar Ministerie niet gereageerd, of slechts met toezeggingen die niet zijn nagekomen,' aldus directeur Boudewijn de Blij van het Fonds. De staat betwist het bedrag niet, maar heeft het fonds laten weten dat er niet gezegd kan worden wanneer het geld komt.

Administratieve chaos

'En dat ben ik gewoon zat,' zegt directeur De Blij. 'Ik geloof niet eens dat het onwil is, maar het is daar gewoon een administratieve chaos. Het is bureaucratie, en dan is er weer iemand weggegaan, en zo duurt het maar.' Met de dagvaarding hoopt De Blij druk te zetten achter de procedure.