Slag in Javazee na 75 jaar herdacht in Den Haag

© ANP / Het Schip MS. Java
DEN HAAG - Zowel in Indonesië als in Nederland wordt maandag herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond. De herdenking vindt plaas in de Haagse Kloosterkerk. Daarbij zullen ruim 450 nabestaanden, één overlevende en de ministers Jet Bussemaker (PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aanwezig zijn.
Tijdens de zeeslag in 1942 probeerde een eskader van Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen tevergeefs de Japanse invasievloot, die op weg was naar Java, te stoppen. Schout-bij-nacht Karel Doorman voerde het commando.
De zeeslag kostte 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie meer dan 200 Indisch-Nederlandse militairen. Een meer dan zeven uur durend gevecht op zee eindigde met de torpedering van de kruisers De Ruyter en Java en torpedobootjager Kortenaer.

Oorlogsgraf

Vorig jaar werd bekend dat de drie tot zinken gebrachte oorlogsschepen niet meer op de zeebodem liggen. De wrakken zijn vrijwel zeker illegaal geborgen, vermoedelijk om het staal en ijzer te verkopen. De schepen vormden een officieel oorlogsgraf voor honderden opvarenden.
Ook in Indonesië is een herdenking. Tientallen nabestaanden wonen een ceremonie bij op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Bij het Karel Doorman-monument worden kransen neergelegd. Oud-minister Piet Hein Donner van de Oorlogsgravenstichting is bij de plechtigheid. Woensdag brengt ook de Nederlandse commandant der Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk, een bezoek aan het ereveld. Hij zal een krans leggen namens de Koninklijke Marine.