Prostituee krijgt werkstraf voor omkopingspoging politie

© Archief
DEN HAAG - De Haagse politierechter heeft een 33-jarige prostituee uit Litouwen veroordeeld voor een poging tot omkoping van twee politieagenten. De vrouw krijgt een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De vrouw had de agenten een biljet van 500 euro aangeboden om te voorkomen dat ze meegenomen werd. Ook zou ze de agenten gevraagd hebben of ze seks wilden, maar dat was voor de rechter nog geen omkopingspoging.
De vrouw had op 18 september 2016 zelf de politie gebeld, omdat haar vriend haar tijdens een ruzie geslagen zou hebben. De twee agenten vonden in een woning aan de Edisonstraat in Den Haag de stomdronken Litouwse Jurgita K. en haar vriend. In een ander kamer verbleef de 5-jarige dochter van de verdachte.
Volgens de verklaring van de agenten zou de vrouw hebben gezegd dat ze de 500 euro mochten houden als zij en haar dochter niet naar het bureau hoefden. Verder zou ze gevraagd hebben of de agenten seks wilden. In de politiecel zou ze met een open broek de agenten nog een hand hebben aangeboden.

In verwachting

Bij de politierechter is de vrouw maandagmiddag niet aanwezig. Haar advocaat deelt mee dat ze vijf maanden in verwachting is. Verder is ze uit de prostitutie gestapt en volgt nu een opleiding in de thuiszorg. Zij werkt aan haar alcoholprobleem: ze heeft in Litouwen een prik gekregen, waardoor ze niet meer kan drinken zonder ziek te worden.
De vrouw ontkent de agenten te hebben willen omkopen. De 500 euro gaf ze ‘in bewaring’, omdat haar vriend er anders mee vandoor zou gaan. En het seksuele aanbod had ze gedaan vanwege haar toenmalige beroep.  Zij zou aan iedereen die ze tegen kwam hebben gevraagd of die seks wilde.  

Integriteit politie

De officier van justitie neemt de omkopingspoging hoog op. 'Zoiets doen we niet in Nederland, integriteit staat boven alles.' Hij zou een celstraf hebben geëist als de vrouw niet zwanger was geweest, maar het laat het nu bij 60 uur werkstraf. De rechter acht de poging tot omkopen met geld bewezen, maar dat geldt niet voor het aanbieden van seksuele diensten.  Dat was nu eenmaal het beroep van de prostituee, meent de rechter.