Toch strandhuisjes bij het Zuiderstrand dit seizoen

Strandhuisjes bij Kijkduin. | Foto GroenLinks
Strandhuisjes bij Kijkduin. | Foto GroenLinks
DEN HAAG - Dit strandseizoen komen er zeer waarschijnlijk gewoon strandhuisjes te staan bij Kijkduin. Tegenstanders spanden een kort geding aan tegen de komst ervan, maar ze kregen daarbij geen gelijk. Volgens de rechter was er geen sprake van een ‘spoedeisend belang’.
Op dit moment lopen nog twee juridische procedures tegen het plaatsen van de huisjes op het Zuiderstrand. Maar de verwachting is dat die niet zijn afgerond voordat het huidige strandseizoen is afgelopen.
De strandhuisjes bij Kijkduin veroorzaken al jaren discussie en allerlei procedures zorgen iedere keer voor nieuwe wendingen. De gemeente wil graag dat ze er komen omdat het goed is voor het toerisme. Maar strandondernemers in de directe omgeving en natuurorganisaties maken er bezwaar tegen.

Beschermd natuurgebied

Zo vindt Sailcenter107 dat onder meer de ruimte om catamarans te stallen in het gedrang komt evenals de mogelijkheid om veilig aan te landen voor de catamarans, kitesurfers en zeilers. Natuurorganisaties wijzen erop dat de huisjes vlakbij een beschermd natuurgebied staan.
Vandaar dat de voor- en tegenstanders elkaar al jaren treffen bij de rechter. Recent bepaalde die dat de huisjes niet passen binnen het bestaande beleid. Maar de gemeente en de ondernemers die de huisjes willen uitbaten, zijn daartegen in hoger beroep gegaan. Wanneer er uitspraak in deze zaak wordt gedaan, is nog niet bekend.

Bezwaar

Tegelijk heeft de gemeente ook nog eens een nieuwe vergunning gegeven voor het plaatsen van de huisjes. Zodat ze er dit jaar gewoon zouden kunnen komen. Daartegen is ook weer bezwaar aangetekend door de tegenstanders. Hiervoor heeft de gemeente achttien weken uitgetrokken. En omdat tegen een besluit van de adviescommissie bezwaarschriften ook weer beroep mogelijk is, is de verwachting dat ook deze procedure pas na de zomer is afgerond.
Naast het juridische geharrewar mengde de provincie Zuid-Holland zich drie weken geleden ook opnieuw in de discussie. De provincie is nu ook tegen de komst van de strandhuisjes. Ze dragen niet bij ‘aan de kwaliteit van de kust als geheel’ en ze zorgen ervoor dat het behoud en de ontwikkeling van de natuur in gevaar komt, bleek uit antwoorden op vragen van GroenLinks in de Staten.

Aan de slag

Parallel hieraan liep dus nog het kort geding. Maar volgens de rechter was geen sprake van ‘onverwijlde spoed’ en was er geen aanleiding om nu direct een beslissing te nemen. De eigenaren van de strandhuisjes – Bang on the Beach (vijftien huisjes) en Leef met de Zee (twintig stuks) – kunnen dus nu gewoon aan de slag. Officieel mochten ze al op 1 maart beginnen met de opbouw. De huisjes mogen dan blijven staan tot 1 november.