Familie Zangeres zonder Naam wil museum voor haar in Leiden

LEIDEN - Met liedjes als 'Mexico' en 'Ach vaderlief, toe drink niet meer' maakte de Zangeres zonder Naam furore vanaf de jaren '50. Om Mary Servaes-Bey, haar echte naam, te eren heeft haar familie plannen om een museum over haar te openen in Leiden, de stad waar de zangeres in 1919 werd geboren.
'Ze is één brok Leidse historie', zegt een familielid tegen het Leidsch Dagblad. 'Net zoals Rembrandt hoort ze bij Leiden.' Waar het museum moet komen, is nog onbekend. De plannen zijn nog prematuur en de familie is bezig met een locatie en fondsenwerving.  
Volgens Rens Heruer, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden, is de Zangeres zonder Naam nauw verbonden met de stad. 'Ze werd geboren in Leiden en ze bracht er ook een groot deel van haar jeugd door. Het verhaal gaat dat ze toen ze een tijd ziek was, haar bed voor het raam stond zodat ze kon uitkijken over straat.'  

Jurken in de Lakenhal
Welke spullen er van Servaes in het museum moeten komen, is ook nog onduidelijk. Een deel van haar eigendommen, zoals haar beroemde jurken, zijn al te bewonderen in Museum De Lakenhal.