Omstreden Leidschendamse arts uit Undercover in Nederland kan gewoon doorwerken: 'Onderzoek loopt'

DEN HAAG - Arts Roger C. uit Leidschendam, die zondag met zijn opmerkelijke behandelmethoden en uitspraken te zien was in het SBS6 programma Undercover in Nederland, mag voorlopig nog gewoon aan het werk blijven. Hij staat een paar dagen na de uitzending nog steeds als arts vermeld in het zogeheten BIG-register, waarin hij als bevoegd zorgverlener is geregistreerd. Op de beelden van Alberto Stegeman was te zien dat de man diagnoses stelde zonder de patiënt gezien te hebben en mensen met kanker ontraadde naar een specialist te gaan of zich te laten opereren.
C., die eerder jarenlang huisarts in Den Haag is geweest, noemt zichzelf  'antroposofisch' en 'trignosofisch' arts. Volgens zijn eigen website betekent trignosofie 'de wijsheid betreffende de integratie van drie vormen van geneeswijzen, waarbij het Christus wezen, de Heiland, aanwezig in de etherwereld, centraal staat in het genezingsproces'.
Over 'antroposofische geneeskunde' schrijft C. op zijn website: 'Die gaat niet alleen uit van een stoffelijk lichaam, maar ook van een levenslichaam, een ziel en een geest.'  En: 'Daarbij is de geest het deel, dat reïncarneert en waar het karma in opgeboren ligt.' De website van de arts is overigens inmiddels uit de lucht.

Diagnose met een pendel

In de uitzending van Undercover in Nederland was te zien hoe de man aan de hand van een zogeheten 'pendel' diagnoses stelde en wist te vertellen dat iemand - die zelf niet fysiek in de praktijk aanwezig was - géén kanker had. Een pendel is een draad waaraan een voorwerp hangt, dat zou bewegen door energiestromen. Aan de hand van die bewegingen zouden dan antwoorden op vragen worden gegeven vanuit een hogere macht.
'Het is haast te onzinnig om er een hele serieuze reactie op te geven', zegt programmamaker Alberto Stegeman tegen Omroep West. 'Ware het niet dat we hier te maken hebben met een serieuze zorgverlener die als arts geregistreerd staat. Dat geeft mensen het gevoel dat hij zinnige dingen te zeggen heeft, je bent geneigd hem te geloven', aldus Stegeman.

Stegeman: 'Dit kan levensgevaarlijk zijn'

De journalist, die al jarenlang onthullende programma's maakt, is geschrokken van de werkwijze van de Leidschendamse arts. 'Dit kan levensgevaarlijk zijn, als je een tumor niet laat verwijderen of te lang wacht met naar een specialist te gaan. Het maakt het ook wel ernstig dat hij gelooft in zijn eigen behandelingen.'
Stegeman wijst op het overlijden van Sylvia Millecam, die zich op advies van alternatieve genezers aanvankelijk ook niet aan kanker liet behandelen. 'We weten dus waar dat toe kan leiden. Het feit dat deze Roger C. gewoon een artsentitel heeft, vind ik heel erg schokkend.'

'Minister Schippers moeten ze ophangen'

Naast de opmerkelijke behandelmethodes en inzichten van de Leidschendamse arts, was in het tv-programma ook te zien hoe hij een harde uitspraak deed over minister Schippers van Volksgezondheid. 'Die moeten ze ophangen', zei C. onomwonden op de verborgen camerabeelden.
Verder vertelde hij een medewerker aan het programma, die zich als patiënt vermomd in de spreekkamer van de arts had gemeld, dat Schippers heel veel doden op haar geweten heeft en zich in het hiernamaals daarom 'rot zou schrikken.'

Inspectie: 'Onderzoek afwachten'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is bezig met een onderzoek naar C. 'Wij kunnen daarom inhoudelijk nog niet veel zeggen op dit moment', zegt een woordvoerder desgevraagd. Dat de Leidschendamse arts na de opmerkelijke televisiebeelden onmiddellijk wordt verwijderd uit het BIG-register, waardoor hij niet meer als arts mag werken, is niet aan de orde: 'Daarvoor is eerst een uitspraak van de tuchtrechter nodig', verklaart de woordvoerster.
Zo'n uitspraak kan lang op zich laten wachten. In de tussentijd kan C. dus 'gewoon' aan het werk blijven? 'Ja, dat klopt', zegt de woordvoerster. 'We zijn bezig met de signalen die we hebben gekregen. Bijvoorbeeld de beelden die Undercover in Nederland aan ons heeft gegeven. Al die signalen bekijken wij zorgvuldig en we nemen het zeer serieus.'

'Pendelen mag'

Op de vraag of een arts aan de hand van een pendel een diagnose mag stellen, zegt de woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg: 'Alternatieve geneeswijzen mogen. Als iemand ervoor kiest om met een pendel iets te constateren valt dat daaronder.' Maar patiënten weghouden uit het ziekenhuis of adviseren te stoppen met een chemokuur mag niet, benadrukt zij.
Of het ook toegestaan is een diagnose te stellen over iemand die een arts niet eens gezien heeft, weet de inspectie niet 'Dat is lastig om te zeggen, daar heb ik eigenlijk geen antwoord op', aldus de woordvoerster.

'Idioot dat ze kunnen doorgaan'

Menso Westerouen van Meeteren is voormalig senior inspecteur bij de IGZ en is bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij werkte ook aan het programma van afgelopen zondag mee en zegt stellig: 'Het stellen van een diagnose met een pendel is echt niet geoorloofd. Hij is arts en behoort zich aan de beroepsprocedures voor artsen te houden.'
Westerouen van Meeteren werkte ook mee aan het onderzoek in de zaak rond Sylvia Millecam. 'Daar duurde het ook zes jaar voor er definitieve veroordelingen waren. Al die tijd konden de betrokkenen gewoon doorgaan met hun vak, dat is natuurlijk idioot.' Volgens hem kan de tuchtrechter wel om voorlopige maatregelen worden gevraagd, waardoor iemand vervroegd uit het BIG-register voor artsen kan worden gehaald.

'Iedere gek kan zichzelf therapeut noemen'

Toch is dat volgens de voormalig inspecteur nog niet voldoende. 'Ook als iemand uit dat register is gehaald, kan men gewoon doorgaan met dit soort praktijken. Dat is echt een tekortkoming van de nieuwe wetgeving. Een doorhaling uit het register zou een echt beroepsverbod moeten zijn, zodat je de geneeskunst niet meer in volle omvang kunt uitoefenen.'
'Iedere gek kan in Nederland een bord op de deur spijkeren en zichzelf therapeut noemen', vervolgt hij. 'Op elke rol pepermunt in Nederland moet een keurmerk staan, maar de gezondheidszorg is volledig vrijgegeven, terwijl het om leven en dood gaat. Daar wordt heel veel misbruik van gemaakt. Gelukkig zijn de normen wel aangescherpt, het belang van de patiënt is meer vooraan komen te staan. Maar feitelijk verandert er niks', aldus Westerouen van Meeteren.

Geen reactie van arts Roger C.

Omroep West heeft uiteraard geprobeerd C. te bereiken om zijn kant van het verhaal te vertellen. De mobiele telefoon van de arts springt na een tijdje op de voicemail en op een ingesproken verzoeken om terug te bellen heeft hij niet gereageerd.
Andere pogingen om hem telefonisch te bereiken stranden ook: er klinkt een melding dat het 'gekozen nummer op dit moment niet bereikbaar' is. Een e-mail aan zijn adres komt terug met een foutmelding: het mailadres bestaat niet meer. Een mail aan een ander adres wordt niet beantwoord.