Acht mannen veroordeeld tot 14 jaar cel voor rol in drugszaak douanier Gerrit G.

Douane
Douane © ANP
'S-GRAVENZANDE - Acht mannen hebben woensdag van de rechtbank celstraffen tot veertien jaar gekregen voor hun rol in een grote drugszaak in de Rotterdamse haven. Eén persoon werd vrijgesproken. De zaak deed veel stof opwaaien door douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande, die ervan verdacht wordt tal van containers met verdovende middelen door te hebben gelaten in de haven.
Twee mannen kregen veertien jaar cel, onder meer voor een liquidatiepoging en het omkopen van Gerrit G.. De andere zes personen kregen straffen tussen de twee en zes jaar cel. Ze zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij de invoer van grote hoeveelheden cocaïne.
Hierbij zou een grote rol zijn weggelegd voor G. De douanier zou de mannen tegen betaling gevoelige informatie over de werkwijze van de douane in het Rotterdamse havengebied hebben verstrekt. Ook zou hij in de periode 2013-2015 tal van containers met verdovende middelen doelbewust hebben doorgelaten in de Rotterdamse haven.

Eis: 16 jaar

De zaak tegen G. loopt momenteel nog. Het Openbaar Minsterie eiste 16 jaar cel tegen de 's-Gravenzander. Omdat de huidige rechtbank vooringenomen zou zijn, vroeg zijn advocaat om nieuwe rechters. Dit wrakingsverzoek werd afgewezen. Waarschijnlijk wordt de zaak tegen hem in april voortgezet.