Raad van State: Bouw woonwijk 't Haantje Rijswijk mag doorgaan

DEN HAAG - De bouw van een woonwijk in 't Haantje in Rijswijk mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag bepaald. Chemieconcern Koninklijke DSM verzet zich tegen de bouw van maximaal 300 woningen, omdat die te dicht tegen het bedrijfsterrein aan zouden komen.
Volgens DSM wordt een deel van de woningen gebouwd in de 'geluidszone' van het bedrijf. Dat betekent dat bewoners geluidsoverlast kunnen ervaren. Maar de RvS
dat er 'voldoende bouwmogelijkheden' in de wijk zijn waar de geluidsoverlast binnen de gestelde normen blijft.
De gemeente stelt dat uit onderzoeken gebleken dat de nieuwe woonwijk geen gevolgen heeft voor de bedrijfsactiviteiten van DSM - over de gemeentegrens in Delft. Bij de woningen worden veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals 'ventilatiepompen' die ervoor zorgen dat omwonenden kunnen blijven ademen bij een lekkage van gevaarlijke stoffen. Volgens de gemeente zijn er bovendien voldoende vluchtwegen vanuit het gebied, zo staat in het bestemmingsplan.

Uitbreiding

Het chemieconcern vindt dat de bouw van de woningen een eventuele uitbreiding van DSM in de weg staat. Volgens het concern heeft de gemeente geen rekening gehouden met de uitbreidingsplannen. Maar Rijswijk bestrijdt dat en de gemeente krijgt nu gelijk van de rechter.

De gemeente Rijswijk moet de uitspraak van de RvS nog bestuderen, zegt een woordvoerder. Hij wijst er wel op dat er nog een 'omgevingsvergunning' moet worden aangevraagd. 'Ook daar kan nog bezwaar tegen worden aangetekend.'
DSM laat weten niet inhoudelijk op de uitspraak te willen reageren. Volgens een woordvoerder loopt er nog een 'overkoepelende rechtszaak' over het bestemmingsplan. Pas als die zaak is afgerond wil het chemiebedrijf reageren.