D66-leden praten over chaotisch verlopen opvolging wethouder Van Engelshoven

Saskia Bruines en Rachid Guernaoui. Foto's: D66 Den Haag en gemeente Den Haag, Fotomontage: Omroep West.
Saskia Bruines en Rachid Guernaoui. Foto's: D66 Den Haag en gemeente Den Haag, Fotomontage: Omroep West.
DEN HAAG - De leden van D66 in Den Haag praten woensdagavond over de onrustig verlopen opvolging van voormalig wethouder Ingrid van Engelshoven. Het leidde tot het vertrek van D66-raadslid Rachid Guernaoui uit de fractie. Hij nam zijn zetel mee en zit nu als eenmansfractie in de gemeenteraad.
De onrust in de grootste raadsfractie van Den Haag begon nadat bekend werd dat Ingrid van Engelshoven naar het Binnenhof zou vertrekken als Tweede Kamerlid. Na een sollicitatieprocedure werd Saskia Bruines, wethouder in Leidschendam-Voorburg, officieel door de partij naar voren geschoven als kandidaat-wethouder van Den Haag.
Maar ook D66-raadslid Rachid Guernaoui stelde zich kandidaat. Dat deed hij tegen de zin van de partijtop. Toch kreeg hij vanuit de D66-fractie ten minste een stem. Ook een aantal oppositiepartijen en leden van coalitiepartijen steunden Guernaoui tijdens de geheime stemming. Met een verschil van slechts drie stemmen verloor hij het van Bruines.

Zestiende raadsfractie

Na zijn verloren strijd stapte hij uit de fractie en nam zijn zetel mee. Hij zit nu als Groep Guernaoui in de gemeenteraad als zestiende raadsfractie.
De leden gaan woensdagavond in gesprek met hem, de fractie en het bestuur over het verloop van de opvolging. Het partijbestuur wil dit achter gesloten deuren doen.