Deltares Delft laat de golven op de boulevard beuken

DELFT - Is het Kurhaus van Scheveningen bestand tegen de golven? Dat weet je pas als je het probeert. En dat het zaak is om te weten, bewijst wel de verandering van het klimaat; als het zo doorgaat komt er een keer dat de golven op de boulevard beuken. Vandaag werd dat voor het eerst op schaal getest in de golfgoot van onderzoeksinstituut Deltares in Delft.
Kuststeden in lage landen als Nederland en België hebben vaak een langzaam oplopend strand met bovenaan een dijk en daarachter een boulevard. Tijdens zware storm kunnen de golven over de promenade slaan en de gebouwen beschadigen. De scenario's die uitgaan van klimaatverandering en het stijgen van het zeeniveau maken het de moeite waard om te onderzoeken welke schade dan ontstaat.
Om dat uit te zoeken werkt een aantal Europese universiteiten en bedrijven samen in het project 'Wave Loads on Walls' (WaLoWa). De testen worden uitgevoerd door Deltares in de Deltagoot. Daarin kunnen de hoogste kunstmatige golven ter wereld worden gemaakt. In een schaal van 1 op 4 beuken de golven daar over een 80 meter lang strand op een kunstmatige boulevard.

‘Muur van twee meter is einde van badplaats’

Volgens Mark Klein Breteler, projectleider bij Deltares, moet het onderzoek helpen bij het ontwikkelen van keermuren voor boulevards. 'Dergelijke muren kunnen veel efficiënter worden ontworpen met de nieuwe kennis. De muren moeten naadloos in de omgeving. Want als je een muur bouwt van twee meter is het misschien veilig maar dan is het snel afgelopen met badplaatsen als Scheveningen', zegt Klein Breteler. Dus worden de golven bij de proef gebroken door een lang strand en een lagere muur.
Zo ruig als de golven in Delft zijn, zo rustig zijn ze vandaag in Scheveningen. De prille lentezon straalt boven een kabbelend zeetje. 'Maar het water gaat stijgen dankzij de klimaatveranderingen', zegt Bas Hofland van de TU Delft. 'Gelukkig zijn we er dan dankzij dit onderzoek wel op voorbereid.'