Scholen loten: leerlingen horen vrijdag of ze toegelaten zijn

DEN HAAG - Nagelbijten en klotsende oksels in groep 8, deze week. Vooral in de buurt van Den Haag. De oudste leerlingen van de basisscholen, die volgend schooljaar naar de 'grote school' gaan horen vrijdag of de school van hun eerste keuze hen ook wil. Zoniet, dan moeten ze zich aanmelden bij een andere school, of ze moeten loten. Daar hebben ze dan nog twee weken voor.
De brugpiepers van nu weten nog precies hoe zij zich een jaar geleden voelden. 'Best spannend was het', zegt Sanne Bolleboom, eerstejaars op het Wellant College Westvliet in Den Haag. 'Weinig slaap en 's ochtends kon ik van de zenuwen niet eten.' Op het Wellant moest Sanne vorig jaar loten om een plekje, en ook dit jaar zijn er vijf plaatsen te weinig voor alle kandidaten die zich hebben aangemeld.
Op het Wellant Westvliet, een VMBO met een groen accent, is het donderdagavond Talentenfair. Eén van die talenten is eerstejaars Joey; hij staat met een jockeypet op de paardenverzorgers van Duindigt aan te prijzen. 'Dat was heel spannend, vorig jaar.' Hij weet heel goed wat de achtsteklassers nu doormaken. Ook hij barstte een jaar geleden van de zenuwen. Maar als het hoge woord eruit is, is de blijdschap des te groter. 'Ik sprong door het hele huis!' Nu, een jaar later, is hij nog steeds ontzettend blij met zijn school.

Afspraken over aanmelding

De Haagse scholen in het voortgezet onderwijs hebben een gezamenlijke afspraak over de aanmelding. Tot vorige week vrijdag konden leerlingen van groep acht zich melden. Deze week is bekeken of iedereen aan de voorwaarden voldoet, of de cijfers kloppen.
Alleen degenen die al een broertje of zusje op die middelbare school hebben zijn zeker van een plek. Wanneer er meer aanmelding dan plaats is moeten de andere leerlingen loten. Dat is donderdag gebeurd. Vrijdag horen de ouders of hun kind is aangenomen, of dat zij toch een andere school moeten zoeken.

'Loten geeft een verkeerd imago'

De meeste scholen hebben genoeg plaats voor alle aanmeldingen, maar soms moeten er leerlingen teleurgesteld worden. Dan wordt er geloot. Daar zijn die scholen zelf ook niet blij mee.
'Als er vorig jaar is geloot denken ouders al gauw dat er het jaar erop bij jou ook geen plek is ', zegt Navid Madani, teamleider van Wellant College Westvliet. 'En dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Dat geeft een verkeerd imago. Dus meld je kind maar gewoon aan.'
Ben jij of is je kind uitgeloot? Of juist niet? Ben jij ook op van de zenuwen over de overgang naar de middelbare school? Mail je reactie naar onderzoek@omroepwest.nl