‘Het is als een snoepwinkel’: theaterkostuums als zoete broodjes weg bij De Wit

DEN HAAG - Een lange rij theater -en toneelliefhebbers stond zaterdag bij Costuummagazijn de Wit in de Wagenstraat in Den Haag. Het familiebedrijf stopt na 63 jaar met de verhuur van kostuums omdat eigenaar Marco de Wit met pensioen gaat. En daarom verkoopt het bedrijf dit weekend meer dan 20.000 theaterkostuums.
Na een wekenlange voorbereiding is het zaterdag dan zover: het befaamde Costuummagazijn van De Wit begint met de verkoop van prachtige, vaak handgemaakte historische kostuums. Voor de deur vormt zich al vroeg een lange rij van kopers die van tevoren al wat besteld hebben. ‘Ik heb voor de nieuwe show van de Bill Baker Big Band sombrero’s nodig’, zegt een man in de rij. ‘En daarvoor moet je echt hier zijn. Het is net een snoepwinkel.’
De kooplustigen worden in kleine groepjes naar binnen geleid, zodat het niet te druk wordt in het statige pand. Maar toch is het boven een drukte van belang. Op de smalle gang blokkeert een mevrouw de doorgang met een ladder omdat ze iets zoekt in een kledingrek op grote hoogte.

Lach en een traan

Vader en zoon De Wit coördineren de boel samen met flink aantal hulpkrachten. De sfeer is gemoedelijk. De een zoekt Victoriaanse jurken voor een meisjesdansgroep, de ander een fluwelen koopmanspak uit de 17e eeuw.  
‘Dit is voor ons een weekend met een lach en een traan’, zegt Marco de Wit. ’We waren hier natuurlijk al lang op voorbereid, dus de ergste emotie is er wel af. Ik vind het mooi om te zien dat deze kostuums nu op plekken komen waar zo moeten zijn, bij feesten bij theater en bij mensen die het waarderen.’