'Kwart van patiënten overvallen door emoties na diagnose'

© ANP
LEIDEN - Eén op de vier patiënten is verrast door de emotionele impact die een diagnose op ze heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van de in Leiden gevestigde zorgverzekeraar Zilveren Kruis. 36 procent van de patiënten geeft aan emotioneel te zijn geraakt door de diagnose. Een kwart zegt daar niet op gerekend te hebben en is overvallen door die emoties.
De diagnose heeft ook een uitwerking op de omgeving van een patiënt. Volgens hoogleraar gezondheidspsychologie Harry van de Wiel draagt het delen van de diagnose met naasten bij aan een betere verwerking en uiteindelijk ook aan acceptatie.
12 procent van de ondervraagde patiënten vindt het 'zwaar tot heel zwaar' om de diagnose te delen met anderen. 9 procent zegt zich na de bekendmaking onbegrepen te voelen, 56 procent had juist een gerustgesteld gevoel.

Onderzoek

Het onderzoek is verricht door Kantor Public (voorheen TNS NIPO), in opdracht van Zilveren Kruis. Aan het onderzoek hebben 2.278 mensen van 18 jaar en ouder meegewerkt; 1.125 patiënten en 1.153 naasten van zieken.