COLUMN: Waarom is een straf bij een dodelijk verkeersongeluk lager dan bij doodslag?

Column Bart Nieuwenhuizen
Column Bart Nieuwenhuizen
REGIO - Voor nabestaanden van een verkeersslachtoffer is het vaak moeilijk uit te leggen waarom een straf voor een verkeersdader niet dezelfde is als bij moord of doodslag.
Het verschil zit 'm natuurlijk in de kwaadaardigheid van de misdaad. Het opzettelijk mishandelen van mensen jaagt angst aan. Terwijl bijna niemand in een auto stapt met het idee om die dag een ander te verwonden of nog erger.
Dat is ook precies wat ernstige verkeersdelicten zo ingewikkeld maakt. Het Openbaar Ministerie (OM) kan daarvoor naar de strafrechter stappen. Als er doden of zwaargewonden zijn gevallen, is die kans ook aanzienlijk.

Niet uitgaan van opzet

De strafrechter kijkt dan hoeveel schuld iemand heeft aan wat er gebeurd is. Het gaat immers om een ongeluk. Het OM en de rechter gaan ook niet uit van opzet. Maar soms komen bij een ongeluk schuld en opzet wel héél dicht bij elkaar te liggen.
Stel dat je met 130 kilometer per uur door een woonwijk rijdt, met een slok te veel op en één hand aan je mobieltje. Tsja, dan ben je wel héél onverantwoordelijk bezig. In de ogen van veel mensen is er dan bijna sprake van opzet. Bij zwaardere schuld zal de officier van justitie ook een zwaardere straf eisen dan bij een 'gewoon' ongeluk.

Verwijt

Belangrijk is dus in hoeverre het ongeluk iemand valt te verwijten. Maar omdat het om een verkeersongeluk gaat (zonder opzet dus), zal de strafeis en de straf bij een dodelijk ongeluk een stuk lager liggen dan bij een misdrijf als doodslag.
Dat is dus soms lastig uit te leggen. Zeker aan de nabestaanden die na een ongeluk hun naaste net zo erg zullen missen. Eén ding staat voor het OM vast: bij een dodelijk en verwijtbaar ongeval past in elk geval geen taakstraf. Wij zullen in zo’n geval ook een celstraf eisen.
Uw hoofdofficier,
Bart Nieuwenhuizen
Reageren? Stuur Bart via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl een bericht.


Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina.